U petak u Peek&Poke

Kako čitati grad kroz bajtove i piksele: Promocija knjige Kristiana Benića o informatičkoj povijesti Rijeke

Andrej Petrak

U »Kako čitati grad kroz bajtove i piskele« čitatelj će imati priliku saznati kako su temelji informatike u Rijeci postavljani još krajem pedesetih godina 20. stoljeća, tko je fascinantan »otac riječke informatike« i tko su bili prvi riječki programeri, ali i kako su brodogradilišna industrija i pomorstvo bili ključem razvoja riječke informatike i zajednice stručnjaka priznatih diljem zemlje i šire



Knjiga Kristiana Benića »Kako čitati grad kroz bajtove i piksele« bit će predstavljena u petak u 20 sati u Muzeju informatike Peek&Poke.


Ovaj izdavački pothvat na 450 stranica rezultat je inicijative riječkog Muzeja informatike povodom obilježavanja deset godina postojanja. “Kako čitati grad kroz bajtove i piksele” po prvi je put ispisana priča o povijesti razvoja informatike i digitalne kulture u Rijeci i to kroz istraživanje i svjedočanstva dijela ključnih sudionika, aktera, strastvenih entuzijasta korištenja i razvoja novih tehnoloških mogućnosti na Kvarneru.


– Djelo nastoji osvijestiti potrebu za čuvanjem i proučavanjem dijela vrijedne informatičke i digitalne baštine koja zbog prirode posla i medija ubrzano nestaje odvlačeći u nepovrat tragove jedne od najvećih znanstvenih i tehnoloških revolucija u povijesti čovječanstva te osvijestiti ulogu koju je proboj računala u različitim oblicima imao za poslovanje i život u jednom gradu poput Rijeke. Ujedno, knjiga je i još jedan poticaj i priznanje svim onim vrijednim poslovnim nastojanjima koji u Rijeci razvijaju svoje poslovanje u sferi globalnog IT-a i vezanih industrija te još jedan doprinos afirmaciji razvoja STEM područja od malih nogu, objašnjavaju u Peek&PokeuKristian Benić poznat je kao istraživač povijesti svakodnevice i tehnologije, autor e-knjige »Geeks Behind the Iron Curtain«, a radi kao voditelj inovativnih projekata Gradske knjižnice Rijeka Magazin GKR i LAbGKR. U Peek&Pokeu ističu da je Benić pedantnim istraživačkim radom stvorio pionirsko djelo o širokom spektru tema i područja koje se čita kao pitko zabavno i informativno štivo o tehnološkim probojima u Rijeci. Naglasak je stavljen na zanimljive ključne priče, ljudske sudbine, stvaralaštvo i društveni aspekt širenja digitalne revolucije Rijekom. U »Kako čitati grad kroz bajtove i piskele« čitatelj će imati priliku saznati kako su temelji informatike u Rijeci postavljani još krajem pedesetih godina 20. stoljeća, tko je fascinantan »otac riječke informatike« i tko su bili prvi riječki programeri, ali i kako su brodogradilišna industrija i pomorstvo bili ključem razvoja riječke informatike i zajednice stručnjaka priznatih diljem zemlje i šire. Knjiga prikazuje kako  je mlada generacija stasala uz ZX Spectrume osamdesetih godina slomila mnoge granice i postala osnovom nove gradske ekonomije bazirane na znanju i kreativnosti, a donosi profesionalne priče desetaka profesionalaca i poduzeća koji su bili ključem informatičkog i digitalnog razvoja Rijeke i u najtežim okolnostima te cijeli niz ostalih slojeva fascinantnih, ubrzanih i za informatički živto u Rijeci ključnih zbivanja ispisanih na 450 stranica.  Knjigu je u pretprodaji po cijeni od 150 kuna moguće naručiti javljanjem Muzeju informatike e-poštom ili Facebook porukom. Knjigu će biti moguće kupiti i nakon promocije.Promocija knjige Kristiana Benića svojevrstan je vrhunac niza ovogodišnjih događanja organiziranih povodom deset godina rada ovog muzeja. Obljetnica je obilježena izložbom »Povratak na Mjesec« u suradnji s Pomorskim i povijesnim muzejem Hrvatskog primorja, koncertom grupe Clock DVA u Palachu, izložbom Vladimira Bige »Pixel Art Cowboys« u Malom salonu, izložbom dijela muzejske kolekcije putem plakata ispred Gradske vijećnice na riječkom Korzu i nizom informatičkih predavanja u suradnji s udrugom DIR. Muzej je ove godine primio nagradu Turističke zajednice grada Rijeke.