Novi roman

Josip Krajač “Srpanjski diptih”. Modernistička proza za pažljivog čitatelja

Doris Žiković



RIJEKA Novi roman Josipa Krajača »Srpanjski diptih« objavljen u izdanju Društva hrvatskih književnika – Ogranak u Rijeci je modernistički pisana proza o dvama ravnopravnim glavnim likovima – Ivanu Goranu Kovačiću i Dragi Gervaisu. Tekst romana je zahtjevan i iziskuje pažljivo čitanje, jer pisac nadovezuje jasno pripovijedanje i kronologiju. 


Naime ponekad nije jasno čiji pjesnički glas čujemo, s obzirom na to da se Kovačićeva i Gervaisova razmišljanja isprepliću i to ne samo njihova, već i niza njihovih suvremenika, te brojnih likova iz njihovih djela i književnih promišljanja.


Kako je u predgovoru napisao Igor Žic, autor kombinira faktografske podatke te književne i arhivske ulomke sa svojim originalnim tekstom, tako da djelo ostavlja dojam jedne postmodernističke intelektualne igre, koja zahtijeva vrlo pažljivog, koncentriranog i obrazovanog čitatelja. Tekst nezavisno od svog samoizgrađenog, povremeno mračnog i zakučastog narativnog labirinta te poigravanja različitim oblicima hrvatskog jezika, pokazuje veliku usredotočenost i discipliranu dorađenost, te finu ravnotežu emocionalnog i racionalnog, zaključuje Žic.




Povezanost dvaju pjesnika autor pronalazi ne samo u njihovoj odanosti goranskoj kajkavštini, odnosno liburnijskoj čakavštini, nego i u malo poznatoj činjenici da su Gervaisovi lukovdolsko-severinskog podrijetla, kao i još i danas zagonetnim okolnostima njihove smrti, u srpnju 1943., odnosno 1957. godine, piše u recenziji romana prof. dr. sc. Darko Gašparović, istaknuvši da je također vrlo zanimljiv i inovativan Krajačev jezik i stil.