Drugo izdanje

Jan Bolić “Trenutci”: Pjesme kao iskren dijalog sa sobom

Kim Cuculić

Foto: M. GRACIN

Foto: M. GRACIN

Prvo izdanje objavljeno je 2016. godine u maloj nakladi i nije bilo dostupno širem čitateljstvu. Zbirka je naišla na odbijanje kod desetak izdavača, ali to autora nije obeshrabrilo



RIJEKA – Nemojte nikad odustati od svojih snova – poručio je mladi književnik Jan Bolić na sinoćnjem predstavljanju drugog izdanja svoje knjige poezije »Trenutci«, koju je objavila Beletra. P


rvo izdanje objavljeno je 2016. godine u maloj nakladi i nije bilo dostupno širem čitateljstvu. Zbirka je, kako je kazao Jan Bolić, naišla na odbijanje kod desetak izdavača, ali to ga nije obeshrabrilo. Od te prve zbirke pjesama objavio je knjigu poezije i proznih zapisa »Može biti lijepo« (2017.) i kriminalistički roman »Težina stvarnosti« (2018.), koji je 2019. objavljen i u drugom izdanju.


Nadahnjujuća životna priča


– Najveća inspiracija su mi moji čitatelji, oni me motiviraju i daju mi snage. Nisam mislio da ću jednoga dana pisati i da ću biti čitan. Danas te moje prve stihove čitaju mnogi. Drugo izdanje »Trenutaka« dogovoreno je, naravno, uz šalicu kave. S meni posebnom osobom i prijateljicom Alis Marić, osnivačicom popularnog bloga »Čitaj knjigu«. Kako sam počeo pokretati svoj brend »Jan Bolić«, šalice i torbe s mojim inspirirajućim i motivirajućim citatima, gdje mi je Alis također puno pomogla u svemu, ona mi je još predložila da uz to objavimo drugo izdanje moje prve zbirke poezije »Trenutci«.




Nažalost, ta knjiga nije bila dostupna široj publici. Kad sam joj pokazao, rekla je da su divne pjesme i kako bi bilo lijepo sada to napraviti. Malo sam bio nezainteresiran, ali sad mi je jasno da sam samo trebao bolje razmisliti. Nažalost, samo je mali broj ljudi uspio nabaviti zbirku, a imao sam jako puno upita za još. Za tu moju prvu knjigu i ne zna puno ljudi. Tek kad pročitaju roman ili drugu knjigu, onda vide u biografiji i traže prvu knjigu. Sada je konačno u svim knjižarama i svima je dostupna – osvrnuo se Bolić.


Predstavljačica na riječkoj promociji, Alis Marić, zapaža da je Jan Bolić svoje nedostatke pretvorio u vrline, a svoj život pretočio u nadahnjujuću životnu priču. Kazala je da je ovog autora poezija naučila mnogim bitnim stvarima.– Jan nam poručuje da ništa ne nastaje preko noći, da uvijek treba biti uporan i ne odustajati. Danas on piše i inspirira ljude svojim životom. Njegove pjesme pokazuju da je najveća umjetnost biti jednostavan, poruka je Janovih stihova da trebamo biti zahvalni na onome što imamo – istaknula je Marić.

Pozitivan stav


Zbirku preporučuje i nagrađivana pjesnikinja Monika Herceg, koja u Bolićevoj poeziji prepoznaje iskren dijalog sa samim sobom. Urednica knjige Sandra Pocrnić Mlakar uočava u pjesmama gradaciju od svakodnevnih tema do apstraktnih pojmova.Kako je rečeno na predstavljanju, Jan Bolić stihovima se obračunava sa svojom bolesti i u odnosu prema njoj nema samosažaljenja, već uvijek pronalazi vedrinu. Zbirkom »Trenutci« on se obraća svima, podsjećajući da su trenutci nešto što čini naš život. Trenutci vedrine i suosjećanje s prirodom i drugim ljudima ključ su životnog zadovoljstva, poruka je zbirke poezije Jana Bolića, koji dokazuje zašto je mnogima uzor i inspiracija – u svojim pjesmama demonstrira borbenost i pozitivan stav prema svojoj bolesti i prema svijetu oko sebe.

Knjiga je predstavljena u dizajn storeu BuRa, a u glazbenom dijelu nastupila je poznata grupa Nola iz Pule. Osim knjiga, posjetitelji su mogli nabaviti i šalice i torbe s tekstovima i izrekama Jana Bolića. Pjesme iz knjige čitao je Damir Selimović. Naslovnicu je dizajnirala Tanja Prokop.


Jan Bolić, rođen 1995. godine u Rijeci, pisac je koji boluje od progresivne bolesti spinalne mišićne atrofije tipa 2, zbog koje može pomaknuti samo jedan prst, ali njime uspijeva pisati i stvarati književna djela.


Kim CUCULIĆSnimio Marko GRACIN