Predstavljanje

Izašao novi dvobroj “Književne Rijeke”: Biografske sličice iz povijesti grada

Kim Cuculić

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Književna Rijeka okrenuta je i tradiciji i suvremenosti, a posebno očuvanju hrvatskog jezika. Sufinanciraju je Ministarstvo kulture i PGŽ, dok Grad Rijeka već tri godine ne sufinancira časopis



RIJEKADvobroj 1-2 časopisa Književna Rijeka za proljeće i ljeto 2017. predstavljen je u prostoru Gradske knjižnice Rijeka. Glavni urednik Igor Žic podsjetio je da časopis izlazi već 22 godine, pokušavajući održati ljubav prema književnosti. Kako je kazao, u današnje vrijeme kad knjiga u Hrvatskoj lagano odumire, njihova je odgovornost još veća i nastoje stvarati ozbiljan književni časopis.


Igor Žic osvrnuo se na esejistički blok koji donosi njegov esej »Deset biografskih sličica iz povijesti Rijeke«, esej Davora Velnića »Vrijeme mahnita čovjeka«, esej Augustina Serdara »Sjena i njezin putnik«, odnosno osvrt na »Ilarijin smiješak« Grge Gamulina te još četiri eseja Augustina Serdara.


U bloku proze objavljeni su radovi Milka Valenta, Đonija Božića, Nevena Lukasa i Marina Čovića. Bogati poetski blok predstavio je Đoni Božić, a u njemu su objavljene pjesme Ivana Rogića Nehajeva, Marijana Grakalića, Fabijana Lovrića, Ive Mije Andrića, Milana Krmpotića, Dražena Zetića, Zvonimira Grozdića i Patrika Weissa.


Rubriku »Domaća beseda« predstavila je Vlasta Sušanj Kapićeva, osvrnuvši se na dijalektalne radove Milorada Stojevića, Radovana Tadeja, Marije Trinajstić Božić i Dalibora Škrinjara. Dvobroj zaključuje rubrika »Sudbina knjige«. Predsjednica riječkog ogranka DHK-a Silvija Benković Peratova istaknula je da je Književna Rijeka okrenuta kako tradiciji tako i suvremenosti, a posebno očuvanju hrvatskog jezika. Kazala je da je Ministarstvo kulture za ovaj časopis izdvojilo 40.000 kuna, Primorsko-goranska županija 7.000 kuna, dok Grad Rijeka već tri godine ne sufinancira Književnu Rijeku. Govorila je i o ulozi riječkog ogranka DHK-a u radu Slavenske akademije književnosti i umjetnosti. Najavljeno je i objavljivanje knjiga Josipa Krajača i Đonija Božića.