Susreti u Tuzli

Ivanu Lovrenoviću nagrada »Meša Selimović«

Hina

Žiri kojemu je predsjedavala hrvatska književnica Julijana Matanović Lovrenoviću je ovu nagradu dodijelio za roman »Nestali u stoljeću«, djelo koje oslikava svu dubinu povijesnih previranja što su ostavila trajne ožiljke u BiH a posebice među Hrvatima koji u njoj žive



SARAJEVO  Ivan Lovrenović dobitnik je ovogodišnje književne nagrade »Meša Selimović« za najbolji roman što se u okviru književnih susreta »Cum grano salis« u Tuzli dodjeljuje za najbolje djelo objavljeno u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori.


Žiri kojemu je predsjedavala hrvatska književnica Julijana Matanović Lovrenoviću je ovu nagradu dodijelio za roman »Nestali u stoljeću«, djelo koje oslikava svu dubinu povijesnih previranja što su ostavila trajne ožiljke u BiH a posebice među Hrvatima koji u njoj žive.


»Nisam od onih koji su dobivali nagrade. Bilo ih je ali ne velikih i vrijednih, tako da ovu nagradu koju sam dobio u Tuzli smatram svojom prvom nagradom«, kazao je Lovrenović nakon uručenja nagrade u Tuzli koje je upriličeno u subotu navečer.




Za ovogodišnju nagradu »Meša Selimović« bilo je nominirano petnaest romana, a u uži izbor ušlo je njih pet.


Među kandidatima za nagradu su bili Miljenko Jergović s romanom »Rod«, posmrtno je nominira Mirko Kovač sa svojim posljednjim romanom »Vrijeme koje se udaljava« te srbijanski pisac Svetislav Basara sa romanom »Gnusoba« i bosanskohercegovački književnik Damir Šabotić s romanom »Nađi me«.