J..e li vas ego?

Ingrid Divković: Ego je tabu, o njemu se ne govori, bar ne naglas

Ivana Kocijan

Cilj knjige je ukazati na tog nevidljivog a moćnog neprijatelja, gospodina Ega, osvijestiti ga i umanjiti njegovu moć. Naravno, idealno bi bilo da ga se uspijemo riješiti, ali riješiti se ega, eh, to je nešto poput loše navike pušenja cigareta, kaže Ingrid Divković



Ego je poput jeftinog parfema. S vremenom ga više niti ne osjetimo na sebi, no drugi su itekako svjesni njegove smrdljive prisutnosti – citat je iz knjige »J..e li vas ego?« Riječanke Ingrid Divković koja će biti svečano predstavljena ovog petka s početkom u 20 sati u klubu Mystique. Prva knjiga mlade spisateljice i voditeljice, objavljena u izdanju Studija Tim iz Rijeke, svojevrstan je self-help priručnik, knjiga koja odiše optimizmom i nekom novom strujom. 


  – Ukratko, riječ je o gospodinu kojega smo svi imali priliku osobno upoznati. U knjizi razotkrivam gospodina Ega i njegove »nuspojave«, onoga koji nam s vremena na vrijeme – htjeli mi to priznati ili ne – zagorčava život i čini ga je..no nepodnošljivim. U vremenu u kojemu živimo, vremenu naglašenoga konzumerističkog »ja«, teško priznajemo da smo sebični, tašti i suviše narcisoidni. Nismo samokritični, puni smo predrasuda i općenito pljujemo po svemu. Ukratko rečeno, potonuli smo, skupa s našim egom, objašnjava autorica.  

(Ne)moć ega


Zašto ste se odlučili pozabaviti baš tom temom?   – Upravo iz razloga što je to na neki način tabu tema. O egu se ne govori. Barem ne na glas. On postoji i često ga znamo spomenuti u spontanom razgovoru tipa »…on/ona očito ima velik ego…« i na tome stane. Ali zapravo, ako samo malo zagrebemo ispod površine, shvatimo kako je upravo ego razlog mržnje, ratova, diskriminacije, društvene netrpeljivosti i općenito kolektivne inferiornosti… Ego je na svojstven način drugo lice suvremenog svijeta, drugo lice medalje. Ja to lice želim razotkriti.   Kome je knjiga namijenjena?   – Knjiga je namijenjena svima onima koji su u bilo kojem trenutku u životu na svojoj koži osjetili (ne)moć ega. A to smo sigurno svi. Pretenciozno bi bilo da sam knjigu pisala i time je posvetila egotripovima jer vjerujem da će isti ti egotripovi ovu knjigu naveliko zaobići.   Što je cilj knjige?   – Cilj knjige je ukazati na tog nevidljivog a moćnog neprijatelja, gospodina Ega, osvijestiti ga i umanjiti njegovu moć. Naravno, idealno bi bilo da ga se uspijemo riješiti, ali riješiti se ega, eh, to je nešto poput loše navike pušenja cigareta. A znamo kako je to s prestankom pušenja teško!  

Hladne i pouzdane


Čitate li inače knjige za samopomoć?   – Čitam, naravno, kao i ostalu literaturu. Sokrat je davno rekao kako su knjige hladni ali pouzdani prijatelji i doista, ja sam vam pravi zaljubljenik u knjige. Dobro je da me niste pitali za najdražeg autora ili naslov… To bi potrajalo.   Po čemu će se vaša knjiga razlikovati od sličnih naslova?   – Duboko vjerujem da je svaka knjiga svijet za sebe i svaka priča svoju priču, bez obzira na naslov. Ali ako već spominjemo razlike, možda će najveća razlika biti u tome da ja jednostavno nemam intenciju dati konkretno rješenje »kako se riješiti ega?«, moja je namjera nešto skromnija, a tiče se uspostavljanja prijateljske veze s egom. To vam je poput one stare »Prijatelje držite blizu, a neprijatelje još bliže«.   Na naslovnici knjige vaša je golišava fotografija. Zbog čega?   – Ne bih se složila s epitetom »golišava«. Prije bih rekla »razotkrivena« i tu opet povlačim analogiju s egom. Slika, odnosno fotografija, je ta koja treba biti u korelaciji sa sadržajem knjige. Ona je ta koja priča priču bez ijedne riječi i svaki bi modni dodatak na slici bio nepotrebni višak.    

Provokacija naslova


Mislite li da ćete time izazvati veće zanimanje javnosti, povećati prodaju knjige i slično?   – Iskreno ne mislim jer da je tako naslovnica bi zasigurno izgledala puno provokativnije. Ako bi se ovom knjigom i izazvalo veće zanimanje javnosti, ja duboko želim vjerovati u to da je razlog tome moja pisana riječ i poruka koju prenosim njome.   Jeste li i naslovom željeli provocirati?   – Svakom je umjetniku, ruku na srce, bitno izazvati reakciju. Ako to već u mojem slučaju moramo nazvati provokacijom, onda da. No, tek sada uspijevam osvijestiti činjenicu da na neki način provociram s naslovom, no moram odmah reći kako je naslov bio sasvim slučajna igra riječima jer kao osoba nisam nimalo sklona vulgarizmima.   Jeste li i prije ove knjige objavljivali svoje literarne radove?   – Moji su radovi objavljivani u Književnoj Rijeci, Zborniku radova mladih pjesnika i prozaista, a trenutačno na Facebook stranici Književnost uživo. Napomenula bih da sam 2007. dobila priznanje Društva hrvatskih književnika, ogranak u Rijeci, »Susret mladih pjesnika i prozaika« za novog mladog autora.