Veliki književnik

IN MEMORIAM Igor Večerina: Pjesnik kojeg se ne da izgubiti

Branko Mijić

Uz pjesme, priče i osvrte u novinama i časopisima, u zasebnim knjigama objavio: »Rubnik«, Poet teatar, Rijeka, 1990., »Gruv«, Poet teatar, Rijeka, 1992., »Urania«, Poet teatar Rijeka, 1993., »I psi i ptice«, Naklada MD, Zagreb, 1996., »Dvojina: svećenik žudnje«, Adamić, Rijeka, 2000., »Dva«, Manufaktura, 2004. i druge, »Srh«, Poet teatar 2018., Rijeka. Ako sve i nije uredno pobrojano, Igore, ne ljuti se! Neka su ti laki tvoji stihovi, pjesniče!



RIJEKA Napustio nas je Igor Večerina, čovjek koji je živio svoj život, onako kako to boemi i pjesnici žive.


Bilješka o piscu reći će: Igor Večerina rođen je u Rijeci koja teče 1966. godine. Radio najrazličitije poslove trenirajući jagodice za fine dodire.


Godine 1992. apsolvirao hrvatski jezik i književnost na Pedagoškom fakultetu u Rijeci. Voditelj je na Radio Svidu i suradnik Nedjeljne Dalmacije. Autor je niza »poetskih osvrta« u novinama, časopisima te u radioemisijama. Autor je i glumac u nekoliko performansa te organizator kultnih rock koncerata, a kasnije gostovanja vrhunskih DJ-a. Jedan je od pokretača rave kulture u nas i autor prve radioemisije o techno-rave kulturi na Radio Rijeci.





Pjesnika se ne ostavlja kad ga se izgubi. Pjesme se pali i šiljcima lošeg stiha ga se tlači. U gradu ako pjesnika se izgubi, on traži jakost za ulicu nazvati po tebi. Za jakost Urbsa nespokoj se vabi da i posljednji izlazi završe u pjesmi. Pjesnika se, jednostavno, neljudski draži da čovjeka iznađe i u njega se uvali. Ako netko od vas to napravi, svijetom zaurlat će pusta pjesma, planeta ostati žena i ništa, baš ništa se neće okončati.


– ako se pjesnika izgubi u mašti: namazati je na riječ i s duplim gorkim progutati– ako se pjesnika izgubi u rupi: najbolje je rupu još dublje iskopati i čekati da je oplodi, a onda obvezno formu rupe izmijeniti– ako pjesnika izgubite na cesti: niste ga izgubili– ako pjesnika izgubite u ljubavi: učiniti isto što i u rupi – ako pjesnika izgubite namjerno: niste uspjeli– ako pjesnika upravo gubite: to on Vas traži– ako su pjesnika izgubili vaši roditelji: to su bez sumnje učinili za vas– ako izgubite izgubljenog pjesnika: to niste učinili Vi– ako izgubite pijanog pjesnika: napijte ga da povrati – ako izgubite ljubavnog pjesnika: sakrio se– ako izgubite pjesnika negdje u prozi: potražite dublje– ako izgubite pjesnika na nebu: Vi ne vidite– ako izgubite pjesnika u pjesmi: zaboravite ga – ako izgubite pjesnika u sebi: imate još jednog– ako izgubite pjesnika: možete misliti da Vam ostaje pjesma– ako stvarno izgubite pjesnika: mo’š si mislit

(Igor Večerina: »I psi i ptice«,1996.)



Zajedno s Klasom Grdićem i Sinišom Vukotićem pokrenuo umjetničku organizaciju Poet teatar s kojom nastupa u brojnim glazbeno-scensko-poetskim performansima. Čita Kamova, sluša Iggyja, pleše techno.


Uz pjesme, priče i osvrte u novinama i časopisima u zasebnim knjigama objavio: »Rubnik«, Poet teatar, Rijeka, 1990., »Gruv«, Poet teatar, Rijeka, 1992., »Urania«, Poet teatar Rijeka, 1993., »I psi i ptice«, Naklada MD, Zagreb, 1996., »Dvojina: svećenik žudnje«, Adamić, Rijeka, 2000., »Dva«, Manufaktura, 2004., »Srh«, Poet teatar 2018., Rijeka.Ako sve i nije uredno pobrojano, Igore, ne ljuti se! Neka su ti laki tvoji stihovi, pjesniče!