Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
19. listopada 2019.
Budućnost knjižnica

Hrvatsko knjižničarsko društvo: 'Novi prijedlog zakona o knjižnicama štetan za društvo'

Hrvatsko knjižničarsko društvo: 'Novi prijedlog zakona o knjižnicama štetan za društvo'
Hrvatsko knjižničarsko društvo: 'Novi prijedlog zakona o knjižnicama štetan za društvo'
Autor:
Objavljeno: 1. listopad 2018. u 11:22 2018-10-01T11:22:27+02:00

Hrvatsko knjžničarsko društvo oštro se protivi prijedlogu novog Zakona o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti, kojim se, između ostaloga, omogućuje otvaranje privatnih knjižnica te, kako kažu, dokida struka, jer će u budućnosti u knjižnicama raditi sve manje knjižničara.

– Umjesto osuvremenjivanja postojećeg Zakona o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti, Ministarstvo kulture pripremilo je novi Zakon kojem se protivi cijela hrvatska knjižničarska zajednica, uključujući i Hrvatsko knjižničarsko društvo.

Budući da struka nije bila uključena u oblikovanje konačnog prijedloga Zakona, tijekom e-Savjetovanja istaknula je gotovo dvije tisuće šesto primjedbi. Većina tih primjedbi je odbijena bez valjanog pravnog obrazloženja.

Prijedlog Zakona je trenutačno u saborskoj proceduri, a knjižničari strahuju od mogućnosti da bude izglasan. Knjižničarstvo danas ima velik utjecaj na obrazovanje i kulturu građana – od djece do umirovljenika, a donošenje novog Zakona o knjižnicama štetno je za razvoj društva.
Među ostalim, prijedlog Zakona predviđa osnivanje privatnih knjižnica. Svrha toga je nejasna i otvara prostor špekulacijama, jer je knjižničarstvo neprofitna djelatnost.

U prijedlogu Zakona neodgovarajuće se barata i stručnim rječnikom, pa se nasuprot privatnih stavljaju »javne« knjižnice, što je loš prijevod za »public«, tj. »narodne« knjižnice.

Upitnik se stavlja nad budućnost knjižnica u školskim i visokoškolskim ustanovama. One sada čine čak 80 posto knjižnica, a ako se prihvati ovaj prijedlog Zakona, osnivači novih škola i visokoškolskih ustanova moći će zaobići obvezu osnivanja knjižnica u vlastitu sastavu.
Novi prijedlog Zakona o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti velik je udarac i na dosegnute standarde struke.

Ravnatelji i voditelji knjižnica u budućnosti ne bi trebali biti knjižničarske struke, a iz teksta Zakona izbačeni su i stručni nazivi, pa je nejasno hoće li i na koji način u knjižnicama raditi stručni djelatnici. Sigurno je da će u knjižnicama raditi sve manje knjižničara – kažu u HKD-u, navodeći da posao knjižničara nije samo donijeti knjigu s police, već da obuhvaća obradu knjižnične građe, upravljanje informacijama i informacijskim izvorima, savjetovanje korisnika knjižnice te održavanje edukativnih programa.

Kako bi se zaustavilo usvajanje predloženog Zakona o knjižnicama, HKD je uputio dopise Odboru za zakonodavstvo, Odboru za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora te svim saborskim zastupnicima.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.