Nova knjiga

Holy i Obersnel: Tko je Bog, tko vrag, a tko zmaj

Orjana Antešić

Foto: S. JEŽINA

Foto: S. JEŽINA

Mirela Holy u sklopu promocije knjige »Vražica nosi Pradu, a bogovi konfekciju« uputila se po Hrvatskoj u potragu za političkim svecem. Pa se tako jučer našla i u Rijeci, gdje je u ulozi vražje odvjetnice preispitivala  riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela



RIJEKA Premda kaže da je zadovoljna kako joj se život posložio i da u ovom trenutku uopće ne razmišlja o povratku u domaću političku arenu, Mirela Holy očito ne može bez politike. U sklopu promocije knjige »Vražica nosi Pradu, a bogovi konfekciju« uputila se po Hrvatskoj u potragu za političkim svecem. Pa se tako jučer obrela i u Rijeci, gdje je u ulozi vražje odvjetnice preispitivala riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela.


Nakon pregršt pitanja postavljenih bivšem stranačkom kolegi, ali koja su zapravo bila više zabavna nego minuciozna – što bi zapravo bila uloga đavoljeg odvjetnika, osporiti nečiju svetost – Mirela Holy pred okupljenim auditorijem u Ribook knjižari u Starom gradu na kraju ipak nije donijela svoj zaključak spada li Obersnel u kategoriju političkog sveca ili ne, ali mu je zato, na neki način, prognozirala pobjedu na lokalnim izborima, kada je poručila da će »svoju odluku o Vojku donijeti za četiri godine«.


– Rogove imam jer sam horoskopski Ovan, ali definitivno sebe ne vidim kao Boga, niti vjerujem u božanstva. Vjerojatno zmaj, jer znam »rigati« vatru, možda i češće nego što bi trebalo. Eto, rekao bih da sam vražji zmaj, rekao je Obersnel na Holyin upit kako vidi sebe – kao Boga, vraga ili zmaja.


Blago na sigurnom


A kakav ste s gradskim blagom, zanimalo je dalje »vražicu« Holy.– Pa, rekao bih dosad uspješan. Blago, u vidu riječke gradske imovine, u proteklih je 17 godina mog mandata povećano za milijardu kuna, čuvam ga i sigurno je, ustvrdio je Holyin riječki kandidat za političku kanonizaciju. Pitala ga je i kakav je s »gladušima«, pretendentima na to gradsko blago, a Obersnelov je odgovor bio kako ne voli rasprodavati blago, više ga voli skupljati »na hrpicu«.

Dotakla se Holy i Slavka Linića, čiji se lik u njezinoj knjizi »Vražica nosi Pradu, a bogovi konfekciju« može prepoznati u pozitivnom kontekstu. Za Obersnela je autorica odmah u početku istakla kako nije protagonist u knjizi što mu, zaključila je sama Holy, osigurava dobru polaznu poziciju za političku kanonizaciju.


– Čujem se povremeno sa Slavkom, popijemo kavu, odgovorio je Obersnel o odnosu s bivšim SDP-ovim veteranom.


– Jedan od najžešćih spinova koje sam čuo o sebi bio je da me žena potjerala iz kuće i da spavam u Bonaviji. Kasnija se ta priča dodatno razgranala, pa su se pojavili »očevici« koji su tvrdili da nije istina da spavam u Bonaviji, već da sam preselio u hotel »Jadran« jer da su tamo vidjeli moj automobil. To što ja stanujem točno preko puta tog hotela na Pećinama, bilo je manje važno za tu izmišljenu priču, rekao je Obersnel na ovu temu, ironično dodavši kako su mu, osobno, ipak najdraže informacije iz visokopozicioniranih izvora za koje, kako veli, nitko ne zna tko su, rekao je.


Terapija od politike


O vražici koja nosi Pradu, a bogovi konfekciju, Mirela Holy rekla je da joj je pisanje te knjige, nakon što se prestala baviti aktivno politikom prije dvije godine, bila svojevrsna terapija da bi se pročistila od svih negativnosti politike. No, i dalje smatra kako je politika najljepši posao na svijetu jer je, tako barem tvrdi Holy, instrument kojim se može mijenjati društvo i svijet na bolje.


Za sve opisane anegdote u knjizi ustvrdila je da su istinite, a na upit novinara je li ju tko od političara, nakon što se prepoznao u nekom od likova iz knjige, kontaktirao Holy je odgovorila da nju osobno ne, ali da je na račun njezine knjige bilo izrečeno prilično oštrih kritika po medijima.


Dok trenutno po Hrvatskoj traga idu li politička svetost i uspješnost zajedno, Mirela Holy, kako je izvjestila, trenutno piše knjigu za djecu, čiji izlazak očekuje najesen.