Promocija bez šampanjca

Hillary Clinton izgubila izbore, njena biografija “Teške odluke” na Interliberu pojeftinila s 249 na samo 79 kuna

Sandra Sabovljev

Igor Soban/PIXSELL

Igor Soban/PIXSELL

Laž je ušla u javni prostor i postala etabliran način u političkoj borbi, što je iznimno zabrinjavajuća pojava, upozorila je politologinja priznajući Trumpu da je bio autentičniji, da je bolje odgovorio na strahove prosječnog Amerikanca nego Hillary Clinton čiji su nastupi bili ukočeni i neatraktivni



Hrvatski prijevod biografije kandidatkinje za predsjednicu SAD-a Hillary Rodham Clinton »Teške odluke« čiju je promociju jučer, na dan objave dugoočekivanih rezultata izbora, na Interliberu tempirao Profil, nije popraćena otvaranjem šampanjca kako je to izdavač priželjkivao. Naprotiv, osim interesa čitatelja, s izbornim porazom pala je i sama cijena knjige s 249, odnosno sajamskih 199 kuna, na tek 79 kuna. Promocija je stoga, logično, više posvećena rezultatima izbora i njegovim posljedicama, nego samoj knjizi. To što je Donald Trump pobijedio, nije iznenadilo političkog analitičara i savjetnika bivšeg premijera Tihomira Oreškovića, Davora Huića.


– Birači su u zapadnom svijetu zamoreni i zasićeni političkim establishmentom. Glavne stranke svih zapadnih demokracija gube izbore. Otvoren je time prostor za populizam i desne i lijeve provenijencije, tumači Huić, dodajući da je unatoč političkoj nekorektnosti Trump dobio i podršku žena, posebice bijelih, dok Clinton nije uspjela pridobiti Obamine birače, manjine koje je Trump žestoko vrijeđao tijekom kampanje. Potkrijepio je to paradoksalnom informacijom da je čak 30 posto latinoameričkih birača glasalo za Donalda Trumpa.


Docentica na Fakultetu političkih znanosti Marijana Grbeša ističe da ima puno razloga zašto je Trump dobio izbore, iako je debelo prešao granicu političke korektnosti i dobroga ukusa.




– Najbolji je primjer rezoniranje Clinta Eastwooda koji je podržavajući Trumpa priznao da ovaj priča gluposti, ali da se treba izdići iznad toga i glasati za njega. Američki su birači toliko bijesni na političke elite da su naprosto začepili nos i glasali – kazala je Grbeša. Ona je ukazala i na opasan politički trend koji je puno pogubniji od Trumpova izbora.


– Više nije važno u kojoj je mjeri nešto istinito, argumentirano i logično. Laž je ušla u javni prostor i postala etabliran način u političkoj borbi, što je iznimno zabrinjavajuća pojava, upozorila je politologinja priznajući Trumpu da je bio autentičniji, da je bolje odgovorio na strahove prosječnog Amerikanca nego Hillary Clinton čiji su nastupi bili ukočeni i neatraktivni.


Huić je dodao da Trumpovu retoriku treba dijeliti od njegove političke platform koja je uglavnom nepoznata jer se Trump već dvije godine predstavlja u populističkoj maniri »ja nisam političar«, ne bi li se što više približio glasačkom tijelu.


Oboje se predstavljača slažu da neće biti radikalnih pomaka, da će Trump sada morati stati na loptu, utišati retoriku i pokušati ujediniti naciju čemu je dokaz i njegov jučerašnji govor nakon izbora koji je vrlo umjeren i koncilijantaan.


Govoreći o memoarskoj knjizi, Grbeša je istaknula da autorica na zanimljiv način dekonstruira svoju javnosti nepoznatu vanjskopolitičku aktivnost. U ovim memoarima Hillary Clinton vrlo plastično opisuje svoja brojna putovanja i susrete sa svjetskim državnicima, otkriva kako je – u dogovoru s predsjednikom Barackom Obamom – donijela mnoge teške odluke, te opisuje neke od najdramatičnijih situacija s kojima se kao ministrica suočavala. Osobito su dojmljivi njezini opisi akcije u kojoj je likvidiran vođa Al Qaide Osama bin Laden te napada na američko veleposlanstvo u libijskom Benghaziju kada je obijeno četvero američkih diplomata, za što su je mnogi smatrali odgovornom. A naslov »Teške odluke«, ističu predstavljači, pogađa u srž politike, odnosno političkog posla.

– Teške odluke bio je naslov koji najbolje opisuje moja iskustva u balansiranju na žici međunarodne diplomacije kao i moje misli i osjećaje o onome što sam iskusila i što je potrebno da bi se osiguralo američko liderstvo u 21. stoljeću, piše Hillary Clinton koja se jučer morala vječno oprostiti od svoga životnog sna da postane lidericom SAD-a.