Obnova Finca Vigie lijek za embargo

Hemingwayeva kuća spašava Kubu i SAD

Dragana Šmitran

Entuzijasti  iz dvije posvađane države nadaju se da će restauracija zajedničkim snagama  otopliti odnose i ukinuti barem kulturološki embargo Washingtona



Finca Vigia, kuća američkog književnika Ernesta Hemingwaya, nenastanjena je više od 50 godina, ali je i dalje dom velikog pisca.  Kuću je u novinskom oglasu pronašla njegova treća supruga Martha Gellhorn, 1939. godine. Nakon Hemingwayeve smrti pretvorena je u  muzej.



Autentični izgled kuće mogao bi posjetitelje lako nagnati na  pomisao da će književnik svaki čas proći njezinim hodnicima. 



Jenny Phillips, unuka Ernestovog prvog urednika  osnovala je zakladu nazvanu “Finca Vigia” u nadi  da će prekinuti 50- godišnju izolaciju u odnosima  SAD-a i Kube, koje bi zajedno trebale obnoviti  dom čovjeka koje su obje nacije izuzetno cijenile





Skupina entuzijasta i štovatelja lika i djela Ernesta Hemingwaya  odlučno je krenula u njezino spašavanje, imajući na umu još jednu zamisao: prekinuti, ako ništa, barem kulturološki, embargo između Kube  i Amerike koji traje od 1962.


U dvorištu Fince Vigie, još uvijek se nalazi  njegov čamac, zidove hodnika krase lovački trofeji antilopa i bizona,  staklenke sa žabama i gušterima nepomični su u formaldehidu na policama, a “The Field”i izblijedjeli “Time” počivaju na bijeloj kutnoj polici. 


Tisuće posjetitelja


– Vodili smo se idejom da potpuno obnovimo kuću i njezino okružje.  Ne radi se o običnoj kući, radi se o njegovom domu, riječi su Ade Rose  Rosales, zadužene za restauraciju . Hemingway je u kubanskom domu živio od 1939. do 1960.


Odgojen  u strogom konzervativnom duhu, Hemingway je na Kubi vjerojatno  pronašao mir nakon trauma Drugog svjetskog rata. O utjecaju kubanskog mira i poludivljine svjedoči i činjenica da je za djelo “Starac i more”, inspiriranog Kubom, 1953. dobio Pulitzerovu nagradu. 


Finca Vigia prima godišnje više od 40 tisuća posjetitelja, a 2005. Nacionalna zaklada za zaštitu baštine, urgirala je za spašavanje Hemingwayeve kuće. 


Jenny Phillips, unuka Ernestovog prvog urednika i čovjeka s kojim će  književnik raditi do kraja svog života, osnovala je zakladu nazvanu  ”Finca Vigia” u nadi da će prekinuti 50- godišnju izolaciju u odnosima  SAD-a i Kube, koje bi zajedno trebale obnoviti dom čovjeka koje su obje nacije izuzetno cijenile. 


Jedan od stručnjaka za obnovu, Bob Vila naglasio je kako je očuvanje  kuće jedan od mostova koji spajaju Ameriku i Kubu. 


O ljudima, ne o vladama


– Govorim o ljudima, ne o vladama. Amerikanci i Kubanci imaju desetljeća dobrih odnosa iza sebe. 


Kubanska je vlada izdvojila milijun dolara za obnovu glavne kuće na  imanju, a procjenjuje se da je potrebno još oko milijun za obnovu  uništenog bazena, gostinjsku kuću i radionicu u kojoj bi se izložili restaurirani dokumenti. 


Ti su dokumenti i pisma od neprocjenjive vrijednosti jer nisu nikada  viđeni izvan Kube. Postoji mogućnost da se dokumenti digitaliziraju i izlože unutar  predsjedničke knjižnice John F. Kennedyja u Bostonu, a dotle ih brižne  ruke spasitelja Hemingwayeve baštine, pažljivo restauriraju.