Hrvatsko književno društvo

Haiku pjesnici na Trsatskoj gradini

Kim Cuculić

Valerio Orlić i Ernie Gigante Dešković / Foto: Roni BRMALJ

Valerio Orlić i Ernie Gigante Dešković / Foto: Roni BRMALJ

Veseli nas što je čak do Japana stigla vijest o haiku pjesnicima koji se okupljaju u Rijeci, istaknuo je Borivoj Bukva



RIJEKA  Hrvatsko književno društvo, u suradnji s Riječkim društvom haiku pjesnika, ove nedjelje, 26. travnja, na Trsatskoj gradini organizira 15. Međunarodni susret haiku pjesnika.


Na susretu se očekuje 20 haiku pjesnika iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja, koji će održati radionicu i zatim prezentirati svoj rad. Rijeka se profilira u najvažniji hrvatski centar haiku pjesnika, što potvrđuje i zanimljiv podatak da će ove susrete snimati televizijska ekipa jedne od najvažnijih japanskih televizijskih postaja – rekao je predsjednik riječkog Hrvatskog književnog društva Ernie Gigante Dešković.


   – Veseli nas što je čak do Japana stigla vijest o haiku pjesnicima koji se okupljaju u Rijeci. Haiku ima posebnu važnost u japanskoj kulturi i izuzetno su selektivni kada ne-Japanci pišu haiku, stoga je ovo veliko priznanje. S ovime se i reklamira naš kraj, jer će mnogi gledatelji dalekog Japana kroz ovu TV emisiju prvi put doznati za Hrvatsku i Rijeku – istaknuo je Borivoj Bukva, jedan od organizatora haiku susreta.




   Dan ranije, 25. travnja, u 11 sati u riječkom caffeu »Dnevni boravak« organiziraju se prvi Riječki književni susreti subotom. Riječ je o ideji da se u ležernoj atmosferi uz prijepodnevnu kavu u Rijeci može doživjeti književnost.


Prvi na programu ove subote je Valerio Orlić koji će predstaviti svoju novu dvojezičnu zbirku pjesama »Poetski manifest«.


   Društvo je vrlo aktivno na razini cijele Hrvatske te se pored Rijeke do kraja mjeseca u Zagrebu organiziraju dva književna predstavljanja i jedno u Zadru.