Trajna vrijednost

Goranovo proljeće: U Lukovdolu dodijeljene tradicionalne pjesničke nagrade

Davor Mandić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Čast mi je biti među dobitnicima »Goranova vijenca«, a zadovoljstvo mi je i što su mnogi dobitnici »Gorana« za mlade pjesnike danas važni pjesnici – rekla je laureatkinja Sonja Manojlović



LUKOVDOL Jučerašnji prvi dan proljeća, rođendan velikog pjesnika Ivana Gorana Kovačića, tradicionalno je i opet u Goranovu rodnom Lukovdolu bio u znaku poezije. Goranovo proljeće, 53. po redu, kao svoju centralnu manifestaciju dodjele pjesničkih nagrada i ovaj put je upriličilo u lukovdolskom Domu kulture prema poznatom i ustaljenom obrascu smotre učeničkih radova, uz centralno dodjeljivanje najdugovječnijih i najvažnijih domaćih pjesničkih nagrada.


»Goranov vijenac«, nagrada koja se dodjeljuje za ukupni prinos hrvatskom pjesništvu, ove godine pripao je Sonji Manojlović, koja je svoj kratki govor zahvale iskoristila za čitanje svojih stihova.


– Čast mi je biti među dobitnicima »Goranova vijenca«, a zadovoljstvo mi je i što su mnogi dobitnici »Gorana« za mlade pjesnike danas važni pjesnici. Nisam sklona držanju govora, pa ću samo reći da se radujem ovom svome lancu – rekla je Manojlović te pročitala jednu pjesmu iz 70-ih te jednu najnoviju, iz posljednje objavljene zbirke »Dobri za sve«.




Obrazloženje za dodjelu nagrade pročitao je član Prosudbenog povjerenstva Branislav Oblučar.


– Poezija Sonje Manojlović već više desetljeća jedno je od najpouzdanijih i najpoticajnijih čitateljskih, doista trajnih boravišta u kontekstu suvremene hrvatske književnosti, njezina trajna i nedvojbena vrijednost – rekao je između ostalog Oblučar.


»Gorana« za mlade pjesnike ove godine osvojila je Mateja Jurčević (1995) iz Vinkovaca, studentica komparativne književnosti i kroatistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a dio obrazloženja pročitao je član povjerenstva Kemal Mujičić Artnam.


– Komprimirana misao, malih, ali snažnih pomaka, u čvrsto organiziranom tijelu pjesme, svjedoči o talentu opremljenom dobrim uzorima, načitanoj mladoj pjesničkoj osobnosti koja manifestira suverenost vlastitog pjesničkog koncepta i hrabrost koja odlikuje mnogo zrelije pjesničke glasove – rekao je Artnam.


Pozornicu su prije glavnih laureata redom zauzimali mladi pjesnici, pobjednici Natječaja za literarne radove učenika. Ukupno je u natječaju sudjelovalo 50-ak osnovnih i srednjih škola. Komisija u sastavu Miroslav Mićanović i Branko Čegec je u kategoriji osnovnih škola nagrade dodijelila, od treće prema prvoj: Lei Zelić, Veroniki Lipovec i Lovru Antoliću Delaču, a u kategoriji srednjih škola: Pauli Brečak, Josipi Lesinger i Anamariji Mutić.


Manifestaciju je i otvorio i zatvorio nastup folklornog ansambla SKUD-a »Ivan Goran Kovačić«, a ležerno osvježenje bilo je vođenje Andrije Škare, koji je osim standardnog scenarija točno rekao i da je lijepo vidjeti ljudsku djelatnost u kojoj toliko dominiraju žene. Ako i nije uvijek baš tako, jest barem na ovogodišnjem Goranovom proljeću.