Sukob

“Goranovci” žestoko uzvraćaju Ministarstvu: Služite se neistinama i floskulama

Davor Mandić

Dorta Jagić i Ivica Prtenjača, Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Dorta Jagić i Ivica Prtenjača, Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Ana Brnardić, Miroslav Kirin, Branislav Oblučar i Marko Pogačar reagiraju na nepotpisano  priopćenje Ministarstva kulture, u kojem se ono pravda za ovogodišnje smanjivanje iznosa potpore Goranovu proljeću



RIJEKA Programski odbor Goranova proljeća odlučio je ne odšutjeti nepotpisano priopćenje Ministarstva kulture, u kojem se MK pravda zbog radikalnog smanjivanja sredstava za financiranje naše najdugovječnije i najznačajnije pjesničke manifestacije. U priopćenju koje su ovih dana uputili javnosti, članovi Programskog odbora u sastavu: Ana Brnardić, Miroslav Kirin, Branislav Oblučar i Marko Pogačar podsjećaju na važnost Goranova proljeća, ali i upozoravaju da priopćenje MK-a »vrvi cinizmom, neistinama i ispraznim birokratskim floskulama«.


– Cinizam se ogleda u konstatacijama kojima Ministarstvo nominalno priznaje značaj i važnost Goranovog proljeća, »iskreno« čestita ovogodišnjim laureatkinjama (ne navodeći im međutim imena!), ali zapravo smatra da festival ima znatno manji javni doseg i vrijednost, koji su razmjerni dobivenoj potpori.


Argumenata za izrečene tvrdnje međutim nema – osim onoga da je potpora uravnotežena s cjelokupnim, sramotno malim budžetom koji je izdvojen za sve književne manifestacije. No i taj, također, treba uzeti s rezervom, budući da su dotacije dijela manifestacija ostale iste, a nekima su sredstva čak povećana – kaže Programski odbor, dodatno zaoštravajući retoriku prema tvrdnji MK-a da ono svake godine dogovara s organizatorima unaprjeđenja kako bi se format redizajnirao, a medijska prisutnost i kvaliteta manifestacije poboljšali.




– U slučaju Goranovog proljeća to je najobičnija laž, jer takvih dogovora nije bilo, a ideja da se smanjenjem potpore želi utjecati na redizajn i poboljšanje besmislena je sama po sebi. Naprotiv, pokušaji komunikacije s ministarstvom – uvijek na inicijativu Odbora – pokazali su se uglavnom jednosmjernim i posve neproduktivnim.


Tu je također i preporuka da se Goranovo proljeće, koje je tradicionalno dio SKUD-a Ivan Goran Kovačić, treba osloniti na druge izvore financiranja – što ukazuje na potpuno nerazumijevanje okvira u kojima ova manifestacija funkcionira, kao i na težnju ministarstva da se odgovornost za javno dobro, kulturno nasljeđe, ali i budućnost hrvatske poezije, jednostavno prebaci na tržišne mehanizme.


Floskulom o »faktoru utjecaja« te tvrdnjom o izostanku »racionalnog i profesionalnog pristupa« u organizaciji festivala Ministarstvo želi svojim riječima dati ozbiljnost i utemeljenost, a ustvari izriče šuplje fraze bez obrazloženja – kaže Programski odbor.



Odobreni iznos potpore dobro je uravnotežen u odnosu na druge manifestacije sličnog faktora utjecaja i uklapa se u uspostavljenu strukturu potpora, a sama visina potpore određena je na temelju ocjene opravdanosti prikazanih troškova, javne percepcije manifestacije i njezine relevantnosti na aktualnoj kulturnoj sceni.


Iako je u konkretnom slučaju riječ o tradicionalnoj manifestaciji utemeljenoj na nedvojbenoj pjesničkoj vrijednosti nagrađenika i simboličkom značenju imena Ivana Gorana Kovačića, svi korisnici namjenskih proračunskih sredstava, pa tako i organizatori Goranova proljeća, dužni su Ministarstvu podastrijeti detaljno izvješće o utrošenim sredstvima i na taj način opravdati potporu i u budućim godinama.


Nažalost, u okvirima dosadašnje organizacije, bez racionalnog i profesionalnog pristupa i uz oslanjanje na Ministarstvo kulture kao isključivog financijera svih troškova u stopostotnom iznosu povećanje sredstava nije moguće.


Ministarstvo svake godine dogovara s organizatorima unaprjeđenja kako bi se format redizajnirao, medijska prisutnost i kvaliteta manifestacije poboljšali, a faktor utjecaja na kulturnu participaciju povećao, ali do sada Goranovo proljeće, nažalost, još uvijek nije uspjelo postići odjek u javnosti i kvalitetu manifestacije kakvu bi hrvatsko pjesništvo i ova vrhunska nagrada zaslužili.



Inače, MK je ove godine smanjilo sredstva manifestaciji sa 150.000 na 50.000 kuna. Na traženje Odbora sredstva su povišena za 30.000 kuna, što je, prema »goranovcima« značilo izvedivu, ali bitno reduciranu manifestaciju: nagrada Goranov vijenac upola je smanjena, nije bilo novca za tradicionalan odlazak u Lukovdol, kao ni za tiskanje festivalskog kataloga i ostalih materijala, radilo se volonterski i u segmentima koji su ranije novčano vrednovani, a tiskanje nagrađenog rukopisa ostalo je upitno. Na kraju prioćenja Programski odbor smatra da su ostala mnoga neodgovorena pitanja.


– Kome treba Goranovo proljeće? Kome treba poezija? Smetaju li kome ime i biografija velikog Ivana Gorana Kovačića? Je li problem u neovisnim, rotirajućim žirijima kojima se ne da manipulirati? Koji je to »faktor utjecaja« koji opravdava interes Ministarstva za neki pjesnički festival, kako se to mjeri?


Jesu li to minute u Dnevniku, broj posjetitelja, tržišni prestiž, lajkovi na Facebooku ili nešto drugo? Postoji li, na kraju, u Hrvatskoj bar približno utjecajna i »profesionalnija« pjesnička manifestacija – pitaju se »goranovci«, poručujući da će i dalje davati sve od sebe, posve volonterski i s pjesništvom kao jedinim interesom, da manifestacija opstane unatoč kulturnoj politici, a ne zahvaljujući njoj.