10 godina književne nagrade

Gorančicu ravnopravno podijelili Slavko Malnar i Željko Laloš

Marinko Krmpotić

Malnaru je goranska književna nagrada pripala za »Život u prošlosti/Življenje v preteklosti«, a Lalošu za »Povijest delničkog športa«. Na natječaj za desetu jubilarnu Gorančicu prispjelo sedam knjiga  



DELNICE U deset godina dugoj tradiciji postojanja književne nagrade »Gorančica« danas se prvi put, upravo pri jubilarnoj desetoj dodjeli, dogodilo da ovo priznanje za knjige objavljene na području Gorskog kotara ili vezane uz ovaj dio Hrvatske podijele dva autora. »Gorančicu« za 2013. godinu ravnopravno su podijelili Slavko Malnar za knjigu »Život u prošlosti/Življenje v preteklosti« te Željko Laloš za djelo »Povijest delničkog športa«. Dvojcu laureata nagradu je uručila Karmen Bosnić, glavna urednica »Goranskog Novog lista«, mjesečnika čiji je Uređivački odbor u prosincu 2003. godine na prijedlog mr. Vladimira Mancea pokrenuo dodjelu književne nagrade koja će biti vezana uz djela koja u okviru kalendarske godine objave goranski autori, ili pak djela koja se – bez obzira na podrijetlo autora – tematski vežu uz područje Gorskog kotara.



Jubilarna »Gorančica« bila je i prilika za prvi sastanak novog svegoranskog projekta kojeg su potaknuli upravo sudionici prethodnih natječaja, točnije Karmen Delač-Petković i Ivan Janeš, predsjednik čabarskog ogranka Matice Hrvatske. Riječ je o projektu biografskog leksikona koji bi na jednom mjestu ponudio temeljne podatke o Goranima koji su svojim životom i djelom nadišli granice svog zavičaja. Neposredno po završetku dodjele desete »Gorančice« održan je prvi sastanak Uređivačkog odbora kojem su nazočili Ivan Janeš, Karmen Delač-Petković, Milan Majnarić, Slavko Malnar, Marko Smole, Davorin Klobučar, Gordana Vučinić, Stanka Lončarić, Nada Glad i Marinko Krmpotić.  





Na natječaj za desetu »Gorančicu«, istaknuto je u uvodnom dijelu dodjele, prispjelo je sedam knjiga objavljenih u tijeku 2013. godine, a prosudbeno povjerenstvo koje je i ove godine djelovalo u sastavu mr. Vladimir Mance (predsjednik), prof. Jasminka Lisac i prof. Marinko Krmpotić, odluku o dvostrukim laureatima donijelo je jednoglasno nakon procjene da obje knjige na jednako uvjerljiv način obrađuju ponuđenu tematiku – Malnarova nekadašnji način života u manjim goranskim naseljima čabarskog kraja, a Laloševa razvoj sporta u Delnicama.


Kandidati 


Uz ove knjige pažnja je skrenuta i na vrlo dobru knjigu »Stavbna dedišičina v dolini zgornje Kolpe in Čabranke/Stambena baština u dolini gornje Kupe i Čabranke« u kojoj autor Marko Smole detaljno, uz puno fotografija i podataka, opisuje graditeljsko nasljeđe tog dijela Gorskog kotara i susjedne Slovenije pri čemu je, osim uvodnog dijela, knjiga pisana na slovenskom jeziku, ponajprije stoga što je njeno tiskanje, kao i Malnarove nagrađene knjige, omogućio Ured Republike Slovenije za Slovence u inozemstvu. Zbirkom poezije »Jutra je novi dan« predstavila se gerovska Primorka Desanka Šoštarić složivši na rodnom čakavskom svoju priču o Gerovu i Gorskom kotaru, a Zlata Bujan Kovačević u zbirci pjesama nazvanoj »Gorani (12 pjesnika)« ponudila je svoj izbor ponajboljih goranskih živućih autora zahvativši u ovoj svojevrsnoj antologiji pjesničku riječ od polovice prošlog stoljeća pa do današnjih dana. U konkurenciji su ove godine bile i dvije slikovnice – Marija Starčević kandidirala se slikovnicom »Veseli zekani«, a Karmen Delač-Petković i Dijana Arbanas »Sretnom kućicom«, razigranom pričom o sadašnjoj zgradi »Hrvatske čitaonice« u brodmoravičkom selu Kuti.


Jedinstvo Gorana


Dobitnicima i ostalim sudionicima prigodna priznanja, zahvalnice i poklone podijelili su urednica »Goranskog Novog lista« Karmen Bosnić i čelni čovjek marketinga »Novog lista« Bruno Lončarić, a čestitke dobitnicima i sudionicima, kao i »Novom listu« te »Goranskom Novom listu« koji već desetu godinu drže tradiciju izbora najbolje goranske knjige, uputili su u ime Grada Delnica prof. Indira Rački Joskić, direktorica Narodne knjižnice i čitaonice Delnice te Davorin Klobučar, predsjednik Odbora za sport Grada Delnica, a u ime Primorsko-goranske županije to je biranim riječlima učinio dožupan Petar Mamula istaknuvši da »Gorančica« i »Goranski Novi list« rade ono što je Gorskom kotaru sve potrebnije – predstavljaju ga široj javnosti i nastoje kroz jedinstvo Gorana raditi na boljoj budućnosti kraja koji posljednjih nekoliko godina proživljava brojne krize i probleme.