''Vitez sedam kraljevina''

George R. R. Martin virtualno u Zagrebu predstavio novu knjigu

Hina

Ljubitelji fantasy štiva uživali su u srijedu navečer u zagrebačkoj kavani Retro, gdje je nakladnička kuća Algoritam predstavila novu knjigu Georgea R.R. Martina »Vitez sedam kraljevina«, a na predstavljanju je putem video-konferencije sudjelovao i sam autor



ZAGREB – Ljubitelji fantasy štiva uživali su u srijedu navečer u zagrebačkoj kavani Retro, gdje je nakladnička kuća Algoritam predstavila novu knjigu Georgea R.R. Martina »Vitez sedam kraljevina«, a na predstavljanju je putem video-konferencije sudjelovao i sam autor.


Predstavljenje Martinove nove knjige održavalo se kroz pub kviz na kojemu se deset prijavljenih timova natjecalo u poznavanju Martinova serijala »Pjesma Leda i Vatre«, a posebno u knjigama iz serijala »Igra prijestolja«, po kojima je, dijelom i u Hrvatskoj, snimljena televizijska serija koja je ‘zaludila’ sve ljubitelje tog žanra.


Pobjednici će prvi u Hrvatskoj imati priliku pročitati »Viteza sedam kraljevina«, djelo koje će kao zasebna knjiga na engleskom jeziku biti objavljena tek najesen. Uručeni su i poklon-sanduci »Zmajske pivovare«, proglašene najboljim pivom u Hrvatskoj te jednim od deset najboljih na svijetu, kao i posebne pokloni HBO-a s motivima serije »Igra prijestolja«.




Program su osmislili i vodili Neven Antičević, glavni urednik Algoritma, te prevoditelj i izvršni urednik knjige Vladimir Cvetković Sever.


Kroz razgovor Nevena Antičevića i Georgea R. R. Martina provlačile su se zanimljive šale, koje su nasmijale okupljene, a Martin je mlade pozvao nastave čitati knjige. »Svakim novim čitanjem otvaramo novi svijet, prvim čitanjem zaokupljeni smo narednim događajem, no drugim iščitavanjem već znamo sadržaj i možemo se fokusirati na detalje«, istaknuo je.


Knjiga je u prodaji od 29. siječnja. Algoritam je u ljeto 2011. objavio na svijetu prvi prijevod petog nastavka iz serijala »Pjesme Leda i Vatre«, samo mjesec dana nakon izlaska izvornika na engleskom jeziku. »Vitez Sedam Kraljevina» na engleskom izlazi tek u listopadu, iz čega proizlazi da je Algoritam ovaj put preduhitrio izvornik za više od osam mjeseci.


»Vitez Sedam Kraljevina» zbirka je od tri novele posvećene Ser Duncanu Visokom i njegovu štitonoši Eggu te pustolovinama kroz koje su prolazili diljem Sedam Kraljevina u vrijeme dok su ondje još kraljevali Targaryeni. Radnja je smještena stotinu godina prije početka Igre prijestolja.