Od 14. travnja do 12. svibnja

Festival dječje knjige na Trešnjevci

Hina

ilustracija

ilustracija

Festival počinje tradicionalnom i popularnom "berbom slikovnica" sa stabala u Parku Stara Trešnjevka. Svako dijete koje se u 11 sati 14. travnja ondje pojavi i "ubere priču" otići će kući s lijepom, novom, tvrdo ukoričenom slikovnicom "ubranom" sa stabla



Centar za kulturu Trešnjevka osmu godinu zaredom organizira manifestaciju Festival dječje knjige, a ove će godine znatno proširenim sadržajem, kroz deset književnih događanja od 14. travnja do 12. svibnja, djeci nastojati približiti svijet dječje književnosti i način njezina stvaranje.


Festival počinje tradicionalnom i popularnom “berbom slikovnica” sa stabala u Parku Stara Trešnjevka. Svako dijete koje se u 11 sati 14. travnja ondje pojavi i “ubere priču” otići će kući s lijepom, novom, tvrdo ukoričenom slikovnicom “ubranom” sa stabla.


Program “Uberi priču” autorski je projekt Sanje Lovrenčić, ostvaren u suradnji s izdavačkom kućom Mala zvona.




I ostala događanja tijekom festivala u Centru za kulturu Trešnjevka počinjat će u 11 sati, svaki utorak i četvrtak.


Za 16. travnja priređena je radionica-igraonica za velike i male s ciljem osvajanja knjiga-blaga. Kroz igre i natjecanja odrasli i djeca otkrivat će zaboravljene tajne i priče, učiti o povijesti svoga grada, upoznavati značajna mjesta u kvartu i osvajati blago-slikovnice. O dječjoj književnosti na filmu bit će riječi na susretu 21. travnja kad će o filmu “Šegrt Hlapić” govoriti redatelj filma Silvije Petranović.


O intrigantnoj temi “Tko je jači – knjiga ili računalo?” govorit će se na tribini koju 23. travnja vodi književna teoretičarka Marina Gabelica, a susret namijenjen školskoj djeci koja žele ući u “svijet zmajeva Mrežira” vodit će slikarica i vizualna umjetnica Hana Lukas Midžić. Zadnji utorak u travnju posvećen je programu “Čitaj mi!”.


Njime se festival uključuje u nacionalnu kampanju promicanja čitanja naglas djeci od najranije dobi. Svibanj počinje susretom sa spisateljicom Sanjom Polak, autoricom “Dnevnika Pauline P”. Polak će 5. travnja pričati djeci o nastajanju popularnih dnevnika djevojčice Pauline i poučiti ih kako nastaje knjiga, od ideje preko razvoja teme, zapleta i konačne obrade.


Upravo o samom “finišu” knjige i njezinom uvezu u originalno umjetničko djelu govorit će se na radionici “Izradi svoju knjigu”. Nju će 7. svibnja voditi umjetnica knjige Irena Frantal, jedina umjetnica knjige u Hrvatskoj, koja je book-art magistrirala u Londonu. Djeca će moći donijeti svoje priče, bilješke, crteže, a na radionici će ih uvezati tehnikom veza u koncu, koptskim vezom.


Zadnji dan posvećen je gostima festivala, Hrvatskom savezu gluhoslijepih osoba “Dodir”, predstavljanju njihovih aktivnosti na području književnosti te prikazivanju filma “Kraljevna na zrnu graška”. Zadnji dan festivala obilježit će se i 150. godišnjica izlaženja knjige “Alisa u zemliji čudesa” radionicom o “svijetu čuda” koju vode spisateljica Sanja Pilić i Andrea Petrlik Huseinović, dobitnica međunarodne nagrade za ilustraciju te knjige. S njima će djeca u igraonici-radionici moći “izmaštati” kako bi u priči izgledao njihov svijet čuda i čudesa.


“Ovogodišnji Festival značajno je proširen i obogaćen nizom novih događanja koje smo priredili zahvaljujući značajnijoj potpori Ministarstva kulture, te Ureda za kulturu Grada Zagreba, tako da djecu očekuje jako puno zanimljivih sadržaja na kojima će upoznavati čarobni svijet knjige, ali i sami sudjelovati u njegovu stvaranju “, kazao je Hini organizator festivala Veselko Leutar.


Festival je organiziran u suradnji s trešnjevačkim školama, književnim sekcijama i umjetničkim udrugama. Manifestacija ima i humanitarni karakter pa organizatori pozivaju građane da tijekom travnja doniraju knjige za djecu Gunje koja je teško stradala u poplavi.


Detaljan popis događanja tijekom festivala posjetitelji mogu pogledati na web stranici Centra za kulturu Trešnjevka.