Nagrađivani europski pisci

Europea u dvorištu: Počinje književni festival Naklade Ljevak

Sandra Sabovljev

Do sredine prosinca u zagrebačkom kafiću »U dvorištu« gostovat će petero ponajboljih nagrađivanih europskih autora i autorica



ZAGREB Gostovanjem jedne od najistaknutijih suvremenih turskih autorica Çiler Ilhan u ponedjeljak počinje četvrto izdanje književnog festivala »Europea u dvorištu« u organizaciji Naklade Ljevak koja ovom manifestacijom daje značajan doprinos jesenskoj kulturnoj i književnoj sceni dovodeći u Zagreb ponajbolje europske pisce.


Tijekom pet književnih susreta do sredine prosinca u kafiću »U dvorištu« publika će imati priliku, uz spomenutu Çiler Ilhan, vidjeti Ófeigura Sigurðssona iz Islanda, Lidiju Dimkovsku iz Makedonije, Evie Wyld koja zastupa i Velika Britaniju i Australiju te Albanca Bena Blushija.


Çiler Ilhan, kojoj je Ljevak objavio knjigu priča »Izgon«, u ponedjeljak će u 19 sati kafiću »U dvorištu« razgovarati o pitanjima prebivališta i izgona s turkologinjom Željkom Milanko i književnicom i urednicom Ivanom Bodrožić. U zbirci »Izgon«, za koju je autorica dobila Nagradu Europske unije za književnost, protežu se likovi od obespravljenih žena, ratobornih i poraženih muškaraca, do tužnih pasa lutalica, a dominantan je osjećaj melankolije onih koji su otuđeni od svoje domovine, od svojih obitelji i društva.


Osobna, politička i povijesna priča




Pjesnik i prozaik Ófeigur Sigurðsson iz Reykjavika gostuje 26. listopada i govorit će u sklopu teme »Vrijeme radnje – vječnost« o svojoj knjizi »Priča o Jonu« (Ljevak) koja govori o pastoru Jónu Steingrímssonu, jednom od najznačajnijih osoba u islandskoj povijesti, »vatrenom svećeniku« koji je živio u 18. stoljeću, u vrijeme velike erupcije vulkana Katle.


Slijedi potom, 16. studenoga, gošća iz Makedonije Lidija Dimkovska, pjesnikinja, prozaistica i prevoditeljica koju je kritika uvrstila među najkreativije makedonske pisce novije generacije. Roman »Rezervni život« je osobna, politička i povijesna priča za koju je autorica ovjenčana Nagradom Društva pisaca Makedonije i Nagradom Europske unije za književnost.


O »Prošlosti u sadašnjosti i suočavanjima« govorit će 7. prosinca anglo-australska autorica Evie Wyld, rođena u Londonu, a odrasla u Australiji i Engleskoj. Njezin prvi roman »After the Fire, A Still Small Voice« osvojio je brojne nagrade. Godine 2011. Wyld se našla na popisu najboljih novijih britanskih romanopisaca »Best New British Novelists« po izboru književnog magazina Culture Show.


Roman iz Albanije


Europeu »U dvorištu« 14. prosinca zatvara jedan od najznačajnijih albanskih autora Ben Blushi s književnom večeri na temu »Poanta: Ponavljanje ljubavi«. Blushi je bio glavni urednik lista Koha Jonë, a 1999. počeo je političku karijeru u kabinetu tadašnjeg albanskog premijera.


Bio je zamjenik ministra vanjskih poslova, 2011. imenovan ministrom obrazovanja, a trenutačno je zastupnik Socijalističke stranke u Parlamentu. Prvi Blushijev roman »Živjeti na otoku« (2008) postigao je veliki uspjeh, drugi roman »Otelo, crnac iz Vlore« smatra se jednim od najljepših i najprofinjenijih djela albanske književnosti.