Knjiga Josipa Jelenca

»Enfant terrible« – zabavno štivo o životnoj drami stradalog novinara

Ivana Vaupotić



ZAGREB » Postoje knjige koje se pojave na »mala vrata«, a vrlo brzo se ispostavi da su vrijedne čitanja. U tu kategoriju definitivno spada »Enfant terrible« mladog autora Josipa Jelenca. 


   Taj 31-godišnjak iz Svete Nedelje na tristotinjak stranica je ispričao svoju životnu priču koja je sve, samo ne obična. Naime, okosnicu knjige predstavlja stravična prometna nesreća koju je ovaj nekadašnji sportski novinar RTL televizije doživio i jedva preživio prije osam godina. Jelenc je tri tjedna proveo u komi, a jednom je bio i klinički mrtav. 


   – Život mi je spasio doktor koji se igrom slučaja našao u suprotnoj traci autoceste. U trenutku kada sam se razbio na oko tri kilometra od tunela Mala Kapela, malo iza pet sati ujutro, po kiši i magli, s druge strane je naišla hitna pomoć koja je išla po pacijenta u Zadar. U pomoć mi je priskočio doktor Domagoj Schunk koji me doslovno oživio i odvezao u Ogulin, gdje me preuzela doktorica Danijela Tomić. Sedam godina sam uzaludno tražio doktora Schunka i nikako nisam uspijevao pronaći ga. Tek nedavno smo stupili u kontakt – objašnjava Jelenc. 




   Iako inicijalni dojam o temi sugerira turobnu atmosferu, »Enfant terrible« zapravo je zabavna knjiga koja se vrlo lako čita. Kratki susret s autorom svakome će odmah otkriti zbog čega je to tako. Najkraće rečeno, Jelenc je vrlo pozitivna osoba koja oko sebe širi dobre vibracije. 


   – Najmanji problem je napisati knjigu. Jednostavno, sjedneš i pišeš. Konačnu ocjenu o onome što si napisao dat će čitatelji i stručna kritika. Meni je najvažnije da se nakon svega osjećam dobro. Po meni, to stanje, kada se čovjek osjeća dobro, nije stvar trenutka nego osobnog odabira. Međutim, želim naglasiti da »Enfant terrible« nije nikakva jeftina self-help Biblija – tumači autor. 


   Kako sam kaže, proces nastanka njegovog književnog prvijenca trajao je nekoliko godina. Prije »Enfant terriblea« Jelenc je napisao četiri knjige koje nikada nisu otišle dalje od hard diska njegova kompjutora. No, to su bili čvrsti temelji za djelo koje se može naći na adresi webknjizara.hr. 


   – Osjećao sam se izvanredno dok sam pisao ovu knjigu. Milijun puta sam rekao da »Enfant terrible« sigurno nikoga neće učiniti lošijim, a nadam se da će nekome pomoći da se osjeća bolje. No, taj dio više nije do mene. Mogu odgovarati samo za ono što sam napisao, a ne za ono što će čitatelj shvatiti – zaključuje Jelenc.