Književni susreti

“Dodir riječi”: U iščekivanju poznatih autora te novih naslova i – prostora knjižnice

Marinko Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Svi jedva čekamo da bude gotovo preuređivanje i obnova nekadašnjeg Doma OSRH-a Delnice u novi prostor u kojem će biti smještena i naša knjižnica i u kojem ćemo imati daleko bolje mogućnosti ugošćivanja književnika, rekla je ravnateljica Indira Rački Joskić



Predstavljanjem knjige »Težnja za slobodom« riječke magistrice prirodnih znanosti Mirte Mataije počeo je ovogodišnji, već sedmi ciklus književnih susreta koje pod nazivom »Dodir riječi« organizira Narodna knjižnica i čitaonica Delnice. Predstavljanje knjige koja u svojoj srži predstavlja autobiografski literarni zapis o odrastanju i traženju same sebe privuklo je lijep broj posjetitelja koji su se iznova mogli upoznati s djelićem suvremenih književnih kretanja, ovog puta onih vezanih uz područje Primorsko-goranske županije. To je, ističe Indira Rački Joskić, ravnateljica Narodne knjižnice i čitaonice Delnice, i jedan od temeljnih ciljeva pred sedam godina pokrenutog programa redovnih godišnjih književnih susreta.


Tri do pet susreta


– Cilj nam je omogućiti ljubiteljima književnosti iz Delnica i šireg područja – Gorskoga kotara i riječkog prstena – da se tijekom godine u nekoliko navrata upoznaju s aktualnom književnom produkcijom, prije svega u Primorsko- goranskoj županiji, ali i šire u Hrvatskoj, odnosno da u direktnom kontaktu s književnicima saznaju nešto više o novoobjavljenim knjigama i njihovim autorima. Ovisno o raspoloživim sredstvima godišnje priređujemo od tri do pet takvih susreta, pri čemu nastojimo odabirom zanimljivih autora različitih književnih žanrova – beletristike i publicistike – zadovoljiti različite ukuse i generacija. U samoj realizaciji puno nam pomaže naš vanjski suradnik Marinko Krmpotić, novinar Novog lista koji je najčešće i moderator tih književnih susreta, govori Rački Joskić dodajući da susrete organiziraju na različitim lokacijama.


– Do sada smo najčešće goste javnosti predstavljali u prostorima naše knjižnice, odnosno konferencijskoj dvorani Kavane »Centar« koja je idealna za ovakva druženja. Družili smo se i u Lovačkom domu Delnice, a svakako treba istaknuti da smo – što nam je također bila želja – susrete prenijeli i izvan Delnica pa smo, primjerice, imali odlično gostovanje Gorana Tribusona u nekadašnjem lokvarskom restoranu »Jezero«, Envera Krivca u Knjižnici i čitaonici u Ravnoj Gori te Ankice Brekalo u OŠ Ivanke Trohar u Fužinama. Naravno, svi jedva čekamo da bude gotovo preuređivanje i obnova nekadašnjeg Doma OSRH-a Delnice u novi prostor u kojem će biti smještena i naša knjižnica i u kojem ćemo imati daleko bolje mogućnosti ugošćivanja književnika, rekla je ravnateljica Rački Joskić posebno zahvalivši svima koji financijski podupiru ovaj projekt širenja i popularizacije književnosti, ponajprije Primorsko-goranskoj županiji, ali i Gradu Delnicama.


Šarolik sadržaj




A koliko su i koje književnike do sada Gorani mogli upoznati i razgovarati o njihovim knjigama, vidi se iz popisa gostovanja na kojem je prvo ime poznati TV voditelj Aleksandar Stanković koji je 23. srpnja 2014. godine predstavio svoju knjigu »Sto faca i Aca« što je bio i prvi književni susret programa »Dodir riječi«. Uslijedilo je potom predstavljanje zbirke pripovijedaka »100 posto pamuk« Ivane Bodrožić Simić, a dalje su se nizali brojni drugi zanimljivi autori i djela: Ivica Prtenjača – »Brdo«, Enver Krivac – »Ništa za pričati o«, Goran Tribuson – »Sestrica s jezera«, Miro Gavran – »Nekoliko ptica i jedno nebo«, Davor Rostuhar – »Polarni san«, Ivana Plechinger – »Sve što ostaje uvijek ljubav je«, Ankica Brekalo – »Otac, sin i ja«, Gordana Brkić Žagar – »Sretne riječi«, Emil Crnković – »Tajne Kupe«, Boris Pleše i Željko Laloš – »Povijest cestovnih vozila Gorskog kotara«, Marijana Perinić – »Jesi li online?« i Tomislav Zagoda – Serijal Lujzijana, a uz ova klasična predstavljanja »Dodir riječi« značio je i predstavljanje rada Matice hrvatske Ogranka Čabar, četrnaestu obljetnicu književne nagrade »Gorančica« te predstavljanje poznatog self-help majstora Brune Šimleše i njegovih djela.


Lista želja


Istim ritmom Narodna knjižnica i čitaonica Delnice planira raditi i ove godine, pri čemu je spomenuta knjiga Mirte Mataije bila početak, a na listi želja za ovu godinu još su i Nikica Petković (»Put u Gonars«), Marina Vujčić (»Pedeset cigareta za Elenu«) i Davor Rostuhar (»Ljubav oko svijeta«).


Bit će toga, nadaju se u Narodnoj knjižnici i čitaonici Delnice, još, a posebno će zanimljivo biti vidjeti tko će imati čast prvi gostovati u novom velikom knjižničnom prostoru koji bi, bude li sve išlo po planu, mogao početi funkcionirati tijekom ove godine.