Lice knjige

Dodijeljene nagrade za najbolje grafičko oblikovanje i ilustraciju knjige

Hina



ZAGREB Žiri natječaja »Lice knjige« proglasio je večeras dobitnike nagrade za najbolje grafičko oblikovane i ilustririrane knjige objavljene u protekloj godini, koja se dodjeljuje u sklopu festivala »Pazi, knjiga!« u organizaciji neprofitne udruge »Knjiga u centru«.


Riječ je o nagradi za grafičko oblikovanje i ilustraciju knjiga koja se od 2008. dodjeljuje kako bi se pokazali trenutni dometi hrvatskih ilustratora i dizajnera te likovnih i grafičkih urednika, te da bi se nakladnike potaknulo na intenzivniju suradnju s dizajnerima i ilustratorima.


»Ovom nagradom želimo pokazati da je i vizualna strana knjige jako bitna, možda čak jednako bitna koliko i tekst«, kazala je na dodjeli Ana Đokić iz Knjige u centru.




Nagrada se dodjeljuje u četiri kategorije – za najbolji grafički dizajn knjige u cjelini, najbolje grafički oblikovan ovitak, najbolju ilustraciju naslovnice, te najbolju ilustraciju knjige u cjelini a petočlani stručni žiri dizajnera i ilustratora, u čijem su sastavu ove godine bili Igor Stanišljević, Ivan Klisurić, Srđana Modrinić, te David Peroš i Ivan Gregov, među pristiglih je 90 radova odabrao 13 finalista.


Nagradu za najbolji dizajn ovitka knjige ove je godine dobio Vedran Klemens iz reklamne agencije Grey, za dizajn knjige »Treća strana hladnog rata« autora Tvrtka Jakovine u izdanju Frakture.


Za najbolji grafički dizajn knjige u cjelini nagrada je dodijeljena Ivani Vučić i Orsatu Frankoviću iz studija za grafički dizajn Laboratorium, za knjigu »Biafra« autora Jasmine Bavoljak i Branka Cerovca, nakladnika Galerije Klovićevi dvori.


Ana Kadoić autorica je nagrađene ilustracije u kategoriji najbolje ilustracije naslovnice, i to za knjigu »Puna vreća laži« autorice Sanje Lovrenčić. Knjiga je izašla u izdanju nakladnika Mala zvona.U kategoriji za najbolju ilustraciju knjige u cjelini pobjednikom je proglašen Dražen Jerabek za svoje ilustracije slikovnice »Gospodin Otto i stari naslonjači« autorice Dubravke Pađen-Farkaš, objavljene u izdanju Sipara.

Finalistima nagrade dodijeljene su plakete, dok su nagrađeni autori dobili vlastite knjige uramljene u posebnom dizajnerskom rješenju »Lica knjige«.


Đokić je naglasila kako radove može prijaviti nakladnik, ilustrator ili dizajner, napomenuvši da se u četiri godine postojanja nagrade situacija s hrvatskim nakladnicima počela postupno mijenjati te kako  danas sve više njih pokazuje interes za nagradu i prijavljuje radove.


Knjiga u centru je neprofitna udruga koja okuplja pisce i ilustratore, dizajnere, glumce, pjevače i druge s ciljem popularizacije književnosti i knjige kroz različite manifestacije.


»Upravo je iz tih pobuda nastao festival »Pazi, knjiga!«  koji svake godine kroz razne manifestacije okuplja oko 500-600 naročito djece i mladih«, kazala je Đokić. Festival je ove godine posvećen slikovnici a održava se od 12. do 21. listopada.


Projekt »Lice knjige« realiziran je u suradnji s Hrvatskom udrugom likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH), a izložba radova finalista i pobjednika bit će izložena u Galeriji i čitaonici Vladimira Nazora u Zagrebu do 20. listopada.