Kičma: Zbirka priča Marka Gregura

“Divan dan za Drinkopoly”: Priče o ljudima srednjeg sloja

Davor Mandić

Priče imaju sve što treba: malo humora, nepretencioznost, malo, ali ne previše društvenog angažmana, a sve to iznimno čitljivo, prohodnog stila. Priče su to o ljudima koji nisu ni na vrhu, ali baš ni na dnu, više srednji sloj – rekao je Kolar



RIJEKA  Marko Gregur dobitnik je cijenjene književne nagrade Prozak za mlade autore do 35 godina u organizaciji Zareza i Algoritma, a njegova knjiga »Divan dan za Drinkopoly«, kao rezultat tog izdanja nagrade iz 2012. godine, prvi put predstavljena je u Rijeci.


Mjesto događanja bio je book caffe Dnevni boravak, a Gregur je svoju knjigu predstavio u sklopu Sedmog riječkog sajma knjiga Kičme uz moderatoricu Željku Horvat Čeč te književnog kritičara Marija Kolara.


  Željku Horvat odmah je zanimalo kako je došao do nagrade Prozak, na što je Gregur odgovorio da je obzirom na ugled te nagrade uopće teško očekivati da se autor koji počinje objavljivati ne prijavi.




  – Nagrada postoji već desetu godinu, isključivo zbog entuzijazma Krune Lokotara, Olje Savičević Ivančević i Marka Pogačara, koji su prvi dobitnici te nagrade. Kruno je doista super tip, pravi urednik, i ovaj natječaj mogu preporučiti svima. Ako su mlađi od 35 – rekao je Gregur.


  No Greguru ovo nije prva knjiga. Kako je otkrio Mario Kolar, Gregur je već objavio knjigu priča, no kod malog koprivničkog izdavača pa knjiga zbog poznatog zagrebocentrizma nije naišla na veći odjek. Nova knjiga, objavljena u Algoritmu, to bi mogla promijeniti.


  – Priče imaju sve što treba: malo humora, nepretencioznost, malo, ali ne previše društvenog angažmana, a sve to iznimno čitljivo, prohodnog stila. Priče su to o ljudima koji nisu ni na vrhu, ali baš ni na dnu, više srednji sloj – rekao je Kolar.


  Gregur je istaknuo da piše o onome što zna, kao i o onome kakve stvari jesu.


  – Život uglavnom nije sastavljen od velikih drama; kad se dvoje ljudi svađa, u životu obično to ne završi razvodom, dok u knjigama često baš tako završi. Nisam to htio – rekao je Gregur.


  Aktivna je u publici bila Kristina Posilović, koja je autoru savjetovala da težište prebaci na neoegzistencijalističke komplekse, za što je našla razloga u dvjema pričama, čime bi se izdvojio iz aktualne prozne produkcije.


Autor je priznao da priče ne piše konceptualno, ali da mu novi radovi možda idu u tom smjeru. A da ne spava na lovorikama, potvrdio je izjavom da piše zbirku pjesama, zbirku priča, a i roman, koji ga od svega najviše muči.