Novi roman

Diana Rosandić Živković “Tetovirana”: Djelo zanimljive i aktualne tematike

Kim Cuculić

Autorica se pozabavila sudbinom Hrvatice Asje, koja ide u Italiju njegovati nepomičnu staricu



ZAGREB Novi roman riječke književnice Diane Rosandić Živković, pod naslovom »Tetovirana«, predstavljen je nedavno u Zagrebu. Knjiga je objavljena u nakladi Male knjižnice Društva hrvatskih književnika, a predstavili su je urednik Antun Pavešković i teoretičarka i književnica dr. sc. Željka Lovrenčić. Program je vodila književnica Lada Žigo, a ulomke iz romana čitao je dramski umjetnik Dubravko Sidor. Kako je ovim povodom istaknula Lovrenčić, nakon opusa od dvadeset objavljenih djela nameće se logičan zaključak da Diana Rosandić Živković piše sve bolje.


– To dokazuje i u svojem najnovijem djelu zanimljive i aktualne tematike naslovljenom »Tetovirana«, koje je u prvotnoj inačici nosilo naslov »Donabella«. Riječ je o naoko jednostavnom i lako čitljivom romanu, koji brzo zaokuplja pažnju čitatelja. Suvremena tematika izaziva pak dodatnu pozornost. U ovomu se romanu, naime, autorica pozabavila sudbinom Hrvatice Asje, samohrane majke s mnoštvom problema, koja iz Gorskog kotara odlazi u Italiju gdje njeguje nepomičnu staricu. Taj joj posao pronalazi sestrična koju mijenja mjesec dana, kako ova ne bi ostala bez posla dok se zasluženo odmara nakon naporna rada.


Put nade u Italiju Asji postaje noćna mora, jer se sve što je bilo dogovoreno promijenilo – osoba koja ju je trebala dočekati i koja je govorila hrvatski, završila je u bolnici sa slomljenim kukom. Usto, talijansku je obitelj pogodila još jedna nedaća: umrla je i jedna od sestara čiju devedeset i pet godišnju majku Asja treba njegovati… Vedre i optimistične naravi, u svemu zlu koje je okružuje ona nastoji pronaći nešto lijepo: trudi se učiti talijanski i čita staru knjigu potrganih stranica pod naslovom »Tetovirana«, koja obuhvaća jedanaest zanimljivih priča o usamljenim i raseljenim osobama. Upravo joj ta knjiga pomaže da dođe i do dodatnog novca. Nakon svih riješenih problema, vraća se u domovinu – to je kratak sadržaj ovog zanimljivog romana, koji prati sudbinu jedne od mnogih hrvatskih žena koje prelaze granicu i odlaze njegovati nepomične i bolesne starce.