Monte Librić

Deseti festival dječje knjige: Sedam pulskih dana u znaku knjiga i lutaka

Vanesa Begić

Posljednje pripreme za jubilarni Librić / Foto D. ŠTIFANIĆ

Posljednje pripreme za jubilarni Librić / Foto D. ŠTIFANIĆ

Lutke će na jubilarnom Libriću od 24. do 30. travnja približavati djeci knjigu; na taj će način biti interpretirana literarna djela, a programi će biti obilježeni kazališnim formama, lutkama i knjigama



PULA – Deseti festival dječje knjige Monte Librić održat će se od 24. do 30. travnja 2017. u Puli. Monte Librić će svečano otvoriti gradonačelnik Pule Boris Miletić danas u 11 sati u Circolu, a program otvorenja režirat će Robert Raponja. Najavljeno je to na konferenciji za novinare u pulskoj Zajednici Talijana.


Direktorica Monte Librića Slavica Ćurković kazala je da će se u Circolu izvoditi brojne predstave u suradnji s Umjetničkom akademijom u Osijeku i Robertom Raponjom te njegovim sadašnjim i bivšim studentima, koji će animirati Circolo, pa i čitav grad.


– Lutke će približiti djeci knjigu, na taj će način biti interpretirana literarna djela, a programi će biti u znaku kazališnih formi, lutaka i knjiga – rekla je Ćurković.




Robert Raponja je kazao da ga posebno veseli da tu surađuje sa sadašnjim i bivšim studentima te da između knjige i lutaka, glume i lutkarstva postoji bliska veza.


Raznoliki programi


– Helena Sablić Tomić, dekanica Umjetničke akademije u Osijeku, i sama je vrsna književnica te itekako vezana uz knjigu. Veseli me što će i Puležani s osječkom adresom sudjelovati u tom programu. Odlučili smo se za neutralnu lutku, tako da će biti zanimljivo vidjeti interakciju s najmlađima. Kazališnih programa, predstava i kraće forme neće nedostajati – naglasio je Raponja.


Tamara Brussich, koja je u timu za talijanski program festivala, napomenula je da će ovogodišnji programi biti vrlo raznoliki, dok je Emina Popović, glavna organizatorica, istaknula da će Mladen Kušec prvi nastupiti na ovogodišnjem Monte Libriću. Za autora koji je s Librićem svih ovih deset godina stvoren je i poseban program: Librić prijatelj.


– U tradicionalnom programu Piknik s autorom sudjelovat će: Stanislav Marijanović s čudnovatom »jezičnom« slikovnicom »Ribalica«, Davor Schunk sa strip romanom »Album Tomica«, Nena Lončar s knjigom »Usvojili smo baku i djeda«, Margareta Peršić sa slikovnicom »Srce na štapu«, Corina Ana Penić s detektivskim romanom »Viktor i tajna družina Gromovi«, Vjekoslava Jurdana sa slikovnicom na čakavici »Tončić Petešić«, Andrea Petrlik Huseinović s dirljivom autobiografskom slikovnicom »Plavo nebo«, Ivana Adlešić Pervan s knjigom o odrastanju uz zvuke rock’n’rolla »Stepenice do neba«, Rosie Kugli s knjigom »Priča o pobjedi«, o životnom putu plivačkog prvaka Gordana Kožulja – naglasila je Popović.


Dragojevićev »Kakagrad«


Program Libar po našu posvećen je pulskim i istarskim autorima i temama. Ove godine u njemu gostuju Milena Joksimović i Vibor Juhas, autori pop-up slikovnice »Gladijatori«, te Tatjana Pokrajac Papucci s poetskom slikovnicom na čakavici »Iščen bičve«.


Autor iz daljine ove je godine Srđan Dragojević, kultni filmski redatelj, koji u Pulu dolazi sa slikovnicom »Kakagrad«, urnebesnom humorističnom pričom o odvikavanju djeteta od pelena.


U programu Knjige papam ove će godine mališanima o svojim iskustvima čitanja i svojoj vezanosti uz knjigu govoriti plivački šampion Gordan Kožulj i poznati umjetnički par: redatelj Dalibor Matanić i glumica Helena Minić Matanić.


– Monte Librić okuplja 60 hrvatskih nakladnika koji u Pulu dolaze sa svojim najnovijim naslovima za djecu. Velik izbor knjiga nadopunjavaju nakladnici iz Italije. Ovogodišnji partner-nakladnik Librića je Školska knjiga, koja dolazi ne samo s knjigama i autorima, već svojim zanimljivim radionicama za djecu, učitelje, odgajatelje i knjižničare – kazala je voditeljica prodaje Tina Zenzerović.