Nominacije za "Kiklopa"

Deset kategorija, niz noviteta

Davor Mandić

Ove godine nagrada za životno djelo neće biti dodijeljena, knjige Mirka Kovača, Julijane Matanović i Sibile Petlevski u konkurenicji su za prozno djelo godine, dok su Larí Marí, Darko Milošić i Kristijan Mirić konkurenti u kategoriji debitanata



RIJEKA  Knjižna nagrada »Kiklop«, koja se tradicionalno dodjeljuje posljednjeg dana Sajma knjige u Puli, od ove godine uvodi nekoliko noviteta. Objava nominacija, koja dolazi nakon završenog prvog kruga glasanja, obično bi donijela i odluku o »Kiklopu« za životno djelo. Ne i ove godine, u kojoj je Upravni odbor odlučio ne dodijeliti nagradu.


Osim toga, ukinuta je kategorija za inozemnog autora godine, slikovnice prelaze u kategoriju knjiga godine za djecu i mladež, ponovno se uvodi kategorija za oblikovanje knjige, a prvi put birat će se i nakladnik godine.    Odluku o nedodjeljivanju »Kiklopa« za životno djelo Upravni odbor na čelu s Brunom Kragićem donio je zbog, kako kažu, potrebe za preciznijim definiranjem njenog smisa. Prema mišljenju Odbora, tu nagradu valja izrazitije vezati za samo nakladništvo. Ovo je prvi put u desetogodišnjoj povijesti »Kiklopa« da se nagrada za životno djelo neće dodijeliti.   Nakon prvog kruga glasanja širokog glasačkog tijela »Kiklopa« poznati su nominirani u 10 kategorija.   Za urednika godine natjecat će se Ivan Sršen (Sandrof), Ognjen Strpić (Jesenski i Turk) i Kristijan Vujičić (Naklada Ljevak).    

Larí Marí lovi nagradu


Prozno djelo godine birat će se između knjiga Mirka Kovača »Vrijeme koje se udaljava: roman-memoari« (Fraktura); Julijane Matanović »I na početku i na kraju bijaše kava: kolokvij o kavi« (Mozaik knjiga) i Sibile Petlevski »Stanje sumraka: Tabu III.« (Fraktura).


  U kategoriji debitanta/ice godine natječu se Larí Marí »Bez ljubavi i mržnje« (Naklada Ljevak), Darko Milošić »55 lakih komada« (Sandorf) i Kristijan Mirić »Informatičar starog kova« (Jesenski i Turk).     Za pjesničku zbirku godine u konkurenciji su Tonko Maroević »Redak mulja, redak pjene” (Školska knjiga), Luko Paljetak »Razlozi za nepovjerenje u sustav obrane od tuče« (Školska knjiga) i Irena Vrkljan »Koračam kroz sobu« (Naklada Ljevak). Za knjigu eseja: Irena Lukšić »Idoli i barabe: slavne osobe u književnim djelima« (Disput, Hrvatsko filološko društvo), Dubravka Ugrešić »Europa u sepiji« (Profil knjiga) i Viktor Žmegač »Europa x 10« (Profil knjiga).   Za najbolju publicističku i znanstveno-popularnu knjigu godine natječu se: Stipe Božić »K2 – trijumf i tragedija« (V.B.Z.), Igor Mandić »Oklop od papira: autobiografski saldakonti 1996.-2013., amplituda tekstova koji su me obilježili i razgraničili« (V.B.Z.) i Antun Vujić »Hrvatska i ljevica: prilog socijaldemokratskom gledištu« (Naklada Ljevak). Za znanstvenu knjigu godine: Vitomir Belaj, Juraj Belaj »Sveti trokuti: topografija hrvatske mitologije« (Ibis grafika, Institut za arheologiju, Matica hrvatska), Radoslav Katičić »Vilinska vrata: i dalje tragovima svetih pjesama naše pretkršćanske starine« (Ibis grafika, Matica hrvatska) i Boris Senker »Uvod u suvremenu teatrologiju II.« (Leykam international).    


U vrijeme održavanja Sajma knjige u Puli od 4. do 14. prosinca moći će se razgledati Zbirku knjižne nagrade Kiklop u pulskoj Sveučilišnoj knjižnici, a novu inačicu statue Kiklopa ponovno je oblikovala pulska umjetnica Marina Orlić. Svaka statua različita je, ističe umjetnica, svojevrsni je original, posebno oblikovana (bez kalupa) rukom u tehnici terakote.





Nakladnika bira Upravni odbor


U kategoriji knjige godine za djecu i mladež natječu se: Kornelija Benyovsky Šoštarić »Mala vrtlarica« (Školska knjiga), Silvija Šesto (tekst), Davor Šunk (fotografije), Ana Šesto (ilustracije) »Palac Sim palac Tam« (Naklada Semafora) i Aljoša Vuković »Povratak u Ulicu zagonetki« (Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade). Prevoditelj/ica godine: Ana Brnardić Oproiu, Adrian Oproiu – Max Blecher »Događaji u neposrednoj irealnosti« (Edicije Božičević), Mate Maras – John Milton »Izgubljeni raj« (Školska knjiga) i Dinko Telećan – Robert Graves »Pjesme: moj izbor« (Sandorf).   Posljednja glasačka kategorija ona je za oblikovanje knjige godine, ponovno uvedena, a natjecat će se: Božidarka Brnas – Branko Čegec »Unatrag: izbor iz poezije (2012-1980)« (Meandarmedia), Sanja Kuzmanović – László Krasznahorkai »Rat i rat« (Naklada OceanMore) i Ana Pojatina – Irena Vrkljan »Koračam kroz sobu« (Naklada Ljevak).   U novouvedenoj kategoriji za nakladnika godine neće odlučivati široko biračko tijelo, već Upravni odbor. Nakladnika 2014. godine Odbor će birati između: Fibre, Frakture, naklade Ljevak i Sandorfa, a pobjednik će biti proglašen na svečanoj dodjeli nagrade, zajedno s ostalim dobitnicima 14. prosinca u 12 sati u Crvenom salonu Doma hrvatskih branitelja u Puli.