Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. listopada 2019.
Nova knjiga

Dario Šarec, "Totentanz": Život jednog (anti)junaka u doba recesije

Dario Šarec, "Totentanz": Život jednog (anti)junaka u doba recesije
Dario Šarec, "Totentanz": Život jednog (anti)junaka u doba recesije
Autor:
Objavljeno: 25. prosinac 2017. u 12:26 2017-12-25T12:26:49+01:00

Život u suvremenoj Hrvatskoj nije ništa doli sumorna priprema za smrt, svojevrsni ples mrtvih (totentanz), jedna je od mogućih poruka trećeg romana Darija Šareca, hrvatskog novinara i književnika mlađe generacije (rođen je 1981. godine). Takav se zaključak nameće nakon 270 stranica jednostavne realističke proze uronjene u hrvatsku stvarnost drugog desetljeća 21. stoljeća kroz isječke iz života mladog (30 godina) nezaposlenog novinara, koji je i na početku i na kraju ove štorije u istoj situaciji – bezizglednoj i bezizlaznoj.

Život glavnog (anti)junaka sačinjen je od bezuspješnih potraga za poslom (trgovac u sex shopu, prodavač nutricionističkih proizvoda i polica osiguranja...), povremenih neplaćenih poslova (novinarski portal), neuspješnih pokretanja vlastitog posla (sex shop, proizvodnja apsinta), kraćih ljubavnih veza nakon kojih ostaje emocionalno slomljen ili spolno zaražen, slabo ili nikako plaćenog bavljenja književnošću, bezbrojnih tuluma prepunih alkohola i drugih raznih opijata, posjeta bolnicama u kojima pred starost završavaju njegov otac i baka... a sve je to uokvireno kroničnom neimaštinom i bolnom spoznajom da bi moralo i trebalo biti puno bolje.

Život u doba recesije, bez posla, bez novaca i to još u ovakvoj Hrvatskoj stvara od njega čovjeka punog nagomilane mržnje prema svijetu, zbog čega stalno ima grižnju savjesti »jer nije bolji sin, prijatelj, osoba«, a ti njegovi unutrašnji demoni protiv kojih se uzaludno bori priječe mu i ostvarenje stabilne emocionalne veze koja bi bar djelomično olakšala muku u kojoj živi i kojoj ne nazire kraj. Dio utjehe pokušava naći u spoznaji o prolaznosti, uz koju veže i stav o uzaludnosti svega protiv čega se, kao i protiv tragikomičnog stanja društva u kojem živi, nastoji boriti ironijom, cinizmom i duhovitošću, nazivajući samog sebe »rugačem uzaludnosti«, ali mu ni taj sustav samooobrane ne može prekriti spoznaju o usamljenosti i otuđenosti, koju autor dodatno potencira ne dajući svom liku ni ime. Jer, očigledno, takvih poput nezaposlenog tridesetogodišnjeg novinara u današnjoj je Hrvatskoj jako puno.

Biografija

Biografija Dario Šarec rođen je 1981. u Zagrebu gdje je i diplomirao novinarstvo. U struci se okušao radeći za TV, povremeno piše i za Playboy. Suosnivač je udruge za promicanje književnosti Eventualizam. Prvi značajniji književni iskorak bila mu je zbirka kratkih priča, »Nagni se kroz prozor« objavljena 2006. godine. Nakon te knjige objavio je romane »Ljubav na lomači« (2009), »Na putu za Neverland« (2013) te krajem ove godine »Totentanz«.

U nepunih trideset godina svog života on je »skucao« jednu jedinu godinu radnog staža, a jednako je neuspješan i u Zagrebu, gdje je završio studij, i u rodnoj Kutini, u koju se vraća nakon sloma jedne ljubavne veze. Provincija ili metropola – sve ti dođe na isto, kao da sam sebi govori između brojnih pijanstava. No u osnovi nije problem u njemu, jer istu količinu izgubljenosti, besmisla i besperspektivnosti ima i društvo u okviru kojeg se kreće (diler i prijatelj Mile, prijatelj iz srednjoškolskih dana Darko, djevojke Deana i Ida, njegov otac koji je na psihijatriji...) pa sve skupa zaista djeluje poput nezaustavljivog plesa mrtvih.

Šarec piše roman u prvom licu, oživljavajući lik mladog intelektualca koji se voli igrati riječima te dobro upotrebljava ironiju pokazujući intelektualnu nadmoć nad neukom sredinom i to u dojmljivim komentarima vezanim uz domaću i stranu pop glazbu te potrošački mentalitet općenito. Uz klasično pripovijedanje realizirano u kratkim epizodama, Šarecov se lik izražava i povremenim unutarnjim monolozima, a jezik koji koristi je jezik svakodnevice, ponajprije hrvatski, ali u dijelu priče vezanom uz literatni susret u Pančevu ima i srpskog.

Sve u svemu nakon prije četiri godine objavljenog zanimljivog »Putovanja u Neverland«, Šarec nam iznova nudi zanimljiv pogled na nimalo lijepu sliku hrvatske stvarnosti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.