Krimi-serijal svih vremena

Četvrti nastavak “Millenniuma” istodobno u Hrvatskoj i Švedskoj

Hina

"Što nas ne ubije", četvrti nastavak serijala "Millennium" švedskog autora Stiega Larssona iz pera njegova nasljednika Davida Lagercrantza

"Što nas ne ubije", četvrti nastavak serijala "Millennium" švedskog autora Stiega Larssona iz pera njegova nasljednika Davida Lagercrantza

Nakon piščeve smrti, ukoštac s protagonistima njegovih trilera "Muškarci koji mrze žene", "Djevojka koja se igrala vatrom" i "Kule u zraku", Lisbeth Salander i Mikaelom Blomkvistom, uhvatio se švedski pisac i novinar David Lagercrantz



ZAGREB – Roman “Što nas ne ubije”, četvrti nastavak serijala “Millennium” švedskog autora Stiega Larssona iz pera njegova nasljednika Davida Lagercrantza, u Hrvatskoj će izaći 27. kolovoza u izdanju nakladnika Frakture i u prijevodu Željke Černok.


Nastavak jednog od najpopularnijih krimi-serijala svih vremena u Hrvatskoj će biti objavljen istodobno kad i u Švedskoj.


“Knjiga ‘Što nas ne ubije’ objavljuje se istovremeno 27. kolovoza 2015., točno na desetgodišnjicu pojavljivanja prvoga iz serijala ’Muškarci koji mrze žene’, u Švedskoj, Hrvatskoj i još deset zemalja, dok će ostali nakladnici – njih ukupno 50-ak – roman objaviti do kraja godine”, izjavio je za Hinu glavni urednik Frakture Seid Serdarević. 




Fraktura je, kao izvorni hrvatski nakladnik trilogije ”Millennium” i jedan od prvih nakladnika u svijetu koji je prepoznao Stiega Larssona, imala pravo prvenstva pri kupnji prava, a prijevod potpisuje Černok, naša ponajbolja prevoditeljica sa švedskog, dodao je.


Nakon piščeve smrti, ukoštac s protagonistima njegovih trilera “Muškarci koji mrze žene”, ”Djevojka koja se igrala vatrom” i “Kule u zraku”, Lisbeth Salander i Mikaelom Blomkvistom, uhvatio se švedski pisac i novinar David Lagercrantz.


Pojedinosti o zapletu strogo su čuvana tajna; proces pisanja odvijao se u misterioznim okolnostima, a Lagercrantz je radio na računalu bez pristupa internetu kako bi se zaštitio od krađe podataka.


“Obavijen velom tajne,  bez mogućnosti da se sazna ijedan detalj o romanu, ovo je najiščekivaniji triler desetljeća”, kazao je Serdarević.


Kako se ističe u najavi, poznati detalji oko nastanka priče uklapaju se u atmosferu i žanrovsku odrednicu triju velikih prethodnika, obećavajući dostojnoga nasljednika. “Nakon što je neočekivanim telefonskim pozivom usred noći Blomkvist obaviješten o hakerskom napadu na sigurnosni sustav najmoćnije američke tajne službe, ne dvoji ni časa da Lisbeth Salander ima svoje prste u toj priči. On međutim ne sumnja da ona ima i više nego dobar razlog za taj čin”, stoji u najavi.  Strah, napetost i nove prijetnje s kojima se suočavaju primorat će beskompromisnoga lovca na istinu i genijalnu ekscentričnu hakericu da ponovno udruže snage.


Uzbuđenje, iščekivanje te napeta i pomno režirana atmosfera vrhunske neizvjesnosti s mnogo adrenalina i elemenata paranoje i zavjere kojima su pisac i urednički tim popratili veliki povratak Lisbeth Salander i Mikaela Blomkvista jamče još jedno neponovljivo čitateljsko iskustvo, napominje se.


“David Lagercrantz savršeno je oživio svijet ’Millenniuma’, omiljene junake Lisabeth Salander, Mihaela Blomkvista i druge koje je osmilsilo Stieg Larsson, te nadodao svoje. Roman ’Što nas ne ubije’, vjerujem, obilježit će ovogodišnji nakladničku scenu u cijelom svijetu”, poručio je Serdarević.


Lagercrantz je najpoznatiji po knjizi “Ja sam Zlatan Ibrahimović” (2011.), službenoj biografiji slavnog nogometaša prodanoj u nekoliko milijuna primjeraka. Napisao je još biografiju švedskog pustolova Gorana Kroppa (1997.), švedskog izumitelja Hakana Lansa (2000.), te romansiranu biografiju britanskog matematičara Alana Turinga “Syndafall i Wilmslow” (2009.).