Radionice u Rijeci

CeKaPe: Bez čitanja nema ni kreativnog pisanja

Kim Cuculić

S tribine o pisanju u »Dnevnom boravku« – Ana Jergović, Davor Mandić, Dean Durić, Zoran Krušvar i Alen Kapidžić / Foto: D. ŠKOMRLJ

S tribine o pisanju u »Dnevnom boravku« – Ana Jergović, Davor Mandić, Dean Durić, Zoran Krušvar i Alen Kapidžić / Foto: D. ŠKOMRLJ

Sav talent je uzaludan ako ne postoji rad. Svatko može ovladati elementima pisanja, ali je potrebno vježbati. Statistika pokazuje i to da je svim uspješnim piscima zajedničko to da puno čitaju

RIJEKA » Tribina »Pisanje se (ne) može naučiti« održana je u book cafeu »Dnevni boravak« u organizaciji Centra za kreativno pisanje (CeKaPe). Gosti tribine bili su Davor Mandić, Zoran Krušvar, Alen Kapidžić i Dejan Durić, voditelji tromjesečnih radionica kreativnog pisanja u Rijeci, a razgovor je moderirala Ana Jergović. Oni su razmjenjivali iskustva i razmišljanja o urođenom ili razvijenom talentu za pisanje, važnosti pripreme ili spontanosti prije početka stvaranja, razlici u objavi tiskane i e-knjige, o spisateljskim taštinama i mnogim drugim zanimljivim temama.    

Sindrom kreativnog pisanja




U sklopu novog ciklusa radionica Davor Mandić vodit će radionicu »Novinarstvo u kulturi«, Dejan Durić će polaznike uputiti u tajne pisanja filmske kritike, Zoran Krušvar će prenijeti znanja za pisanje kratke priče, a Alen Kapidžić je pripremio E-samizdat radionicu za sve koji žele radove objaviti na nekoj od popularnih e-platformi i tako biti neovisni od izdavačkih kuća.


    Na početku tribine bilo je riječi o radionicama kreativnog pisanja. Tako je Alen Kapidžić podsjetio da je završio tečaj kreativnog pisanja u organizaciji udruge »Katapult« koji je vodila Daša Drndić. Vezano uz to, kazao je da se na radionicama uče tehnike koje su korisne za pisanje, a radionice također »tjeraju« polaznike da svaki tjedan pišu. Davor Mandić podsjetio je da u Hrvatskoj još uvijek ne postoji studij kreativnog pisanja. Dok je u Europi općenito ta praksa zanemarena, u Americi postoji duga tradicija kreativnog pisanja i na akademskoj razini.

  Međutim, kako je kazao Dejan Durić, vezano uz to nastao je sindrom kreativnog pisanja:


  – Nastaju koncept-romani složeni na temelju nekih parametara. U njima je vidljiva šablona, a osjeća se nedostatak kreativnosti i spontanosti. Konvencije u pisanju mogu se naučiti, ali je bitan talent. Važno je vježbati i brusiti stil – osvrnuo se Durić.




 


 Prostor interneta


Kad je riječ o talentu za pisanje, Zoran Krušvar smatra da je sav talent uzaludan ako ne postoji rad. Svatko može ovladati elementima pisanja, ali je potrebno vježbati. Davor Mandić istaknuo je i važnost čitanja, jer bez čitanja nema ni pisanja. Jedna statistika tako je pokazala da je svim uspješnim piscima zajedničko to da puno čitaju. Bilo je govora i o E-izdavaštvu, a na dilemu E ili klasična knjiga, Mandić je odgovorio da jedno ne isključuje drugo i da razne platforme uspješno supostoje. Rečeno je i da je E-izdavaštvo prostor za mnogo širu recepciju.  


  Bilo je govora i o kritici u medijima, kojoj je internet otvorio mnoge mogućnosti. Na internetu je veći prostor za pisanje, ali se u tom demokratičnom mediju pojavljuje i puno neprofesionalnih kritika. U raspravu se uključio i pisac Zoran Žmirić, koji smatra da je problem što kod nas nema loših književnih kritika i svašta se prodaje pod književnost. Za razliku od toga, kritika na internetu je iskrena i neumoljiva. Žmirić je kazao i da radionice kreativnog pisanja predstavljaju poticaj i da ima mnogo nebrušenih talenata koje treba naučiti pisati. Iz publike se javila i Kristina Posilović, koja već vodi radionicu poezije, a kazala je da polaznici ovakvih radionica otvaraju nove perspektive.


  Istaknuto je i da se znanja vezana uz kreativno pisanje mogu primijeniti i u kreativnim industrijama, za pisanje reklama, u PR-u, marketingu, videoigrama, pisanju govora… Radionice u Rijeci kreću 27. travnja u Domu mladih, a svi zainteresirani mogu se prijaviti na [email protected] ili na 01-243-071 te 091-5675-140.