Ministarstvo hoće pa neće

Časopis “Poezija”: Kako je promotor pjesničke riječi gotovo ugašen

Davor Mandić

Uskrata sredstava »Poeziji«, jednom od življih projekata hrvatske književnosti u posljednjih desetak godina ima elemente komedije zabune i trilera u režiji, prije svega, Ministarstva kulture. Nakon što su te odluke izazvale sablazan kulturne javnosti, iz Ministarstva nam je rečeno da nismo udovoljili administrativnim pravilima



RIJEKA » Lijepu je čestitku dobio časopis »Poezija« od Ministarstva kulture o svojoj desetoj godišnjici. Nekako usporedno s objavljivanjem najnovijeg dvobroja, koji je u distribuciji, iz Ministarstva kulture stigla je odbijenica za sufinanciranje kontinuiranog izlaženja ovog časopisa kao ustrajnog promotora pjesničke riječi na koji i mnogo veće kulture od naše gledaju sa zazubicama. Potpore izdavačima knjiga i časopisa svake godine se smanjuju, u skladu s ukupno smanjenim proračunskim izdvajanjima za kulturu, ali da će u sveopćem rezanju nastradati »Poezija«, malo je tko mogao vjerovati.


   Reakcije javnosti bile su promptne, krenuli su i sastanci, pa je ubrzo zaključeno da »Poezija« ipak neće izgubiti potporu Ministarstva kulture, bez koje bi joj bilo onemogućeno izlaženje. Iz MK-a na upit o ukidanju potpore za »Poeziju«, ali i sustavnom smanjivanju potpore za pjesničke knjige i manifestacije, odgovorili su tekstom koji prenosimo u cijelosti.


Stabilnih 5 posto


– Potpora poeziji kao književnom žanru tradicionalno i stabilno participira s pet posto u ukupnim sredstvima namijenjenim knjigama. Financijska potpora časopisu »Poezija« HDP-a nije ukinuta, ali je nije bilo moguće dodijeliti jer su kasnili s podnošenjem privremenog izvješća i primjeraka časopisa, a to blokira mogućnost razmatranja novog prijedloga. S obzirom da smo prošle godine imali dva natječaja, časopis »Poezija«, kao i Hrvatsko društvo pisaca ugovorima su dobili mogućnost davanja konačnog izvješća do 31. ožujka 2015. To izvješće kao i broj časopisa je ovih dana predan, pa su korisnici potpore ispunili uvjete da dobiju i narednu potporu za tekuću godinu, o čemu su i obaviješteni.




   Časopis »Poezija« dobio je potporu u visini od 70.000 kuna – kažu u Ministarstvu te napominju da je isti slučaj bio i s Centrom za knjigu za manifestacije »Poezija u dvorištu« i »Čitaj!«, od kojih su obje dobile potporu od 30.000 kuna.


   Upitali smo glavnog i odgovornog urednika »Poezije« Ervina Jahića da komentira navode iz Ministarstva, posebno s osvrtom na pet posto potpore poeziji koje u MK-u ističu kao tradicionalno i stabilno podupiranje.


   – Ako smo dosad u podfinanciranosti pjesništva bili uskraćeni za logiku stvari, kriteriologija Ministarstva kulture o petpostotnom izdvajanju za pjesničku knjigu krunski je dokaz posvemašnje ravnodušnosti i institucionaliziranog prezira države prema najestetičkijem dijelu svake, pa i naše književnosti. To je, nažalost, njihov modus operandi s cijelim žanrom.


Čemu pjesmice?


Takva podfinanciranost poezije, po meni, izraz je potpune arogancije njegove kulturne politike i zapravo planskoga urušavanja i demontiranja solidnih uvjeta za pjesničku knjigu ostvarenih još u mandatu ministra Biškupića. Krajnje antipjesnička, ali, dopustite, u osnovi i krajnje antikulturna strategija ovoga Ministrastva bjelodana je u mizernim potporama i još mizernijim otkupima knjiga pjesama. Poezija se samo koju godinu ranije otkupljivala u 200 pa i 300 primjeraka, a danas tek u 20 komada. Taj status jadnim i čemernim upravo odražava tih famoznih pet posto. Čini se da smo na korak od toga da nas gospoda iz Ministarstva upitaju: »Čemu te vaše pjesmice?!« – kaže Jahić.


   Komentirajući obrat u vezi s »Poezijom«, Jahić spominje i mali, ali vibrantni festival »Stih u regiji«, koji je također prvo nastradao, a onda je ipak spašen.


   – Uskrata sredstava »Poeziji«, jednom od življih projekata hrvatske književnosti u posljednjih desetak godina, ali i solidnom i produkcijski nezahtjevnom festivalu »Stih u regiji«, ima elemente komedije zabune i trilera u režiji, prije svega, Ministarstva kulture. Nakon što su te odluke izazvale sablazan kulturne javnosti, iz Ministarstva nam je rečeno da nismo udovoljili administrativnim pravilima.


   Iz Hrvatskog društva pisaca, međutim, uvjeravaju me da su na vrijeme podnijeli privremeni izvještaj, a lako se da provjeriti da su časopisi izašli u ugovorom predviđenom roku. Kako god glasile naknadne interpretacije, iz Ministarstva kulture čvrsto nam je obećano da će se ipak nastaviti sa sufinanciranjem obaju projekata – ističe Jahić.