Jubilej kastavske Čitalnice

Ča-čitalnica: Prvo natjecanje učenika u čitanju čakavske besede

Andrej Petrak

U kastvu je prije 150 godina otvorena prva hrvatska čitaonica

U kastvu je prije 150 godina otvorena prva hrvatska čitaonica



Veliki jubilej 150 godina od osnutka kastavske Čitalnice, prve hrvatske čitaonice u Istri, tri kastavske učiteljice Dragica Stanić, Dubravka Uroda i Karmen Šimetić odlučile su obilježiti autorskim projektom ČA-čitalnica, s ciljem popularizacije čakavštine.


Želeći nastaviti tradiciju kastavskog začetništva, prvi put pokreću  natjecanje u interpretativnom čitanju čakavske besedi s nadom da će se, osim uspješnog provođenja ovog jedinstvenog natjecanja, potaknuti i druge na očuvanje njihovih izvornih govora na narječjima i dijalektima diljem Hrvatske. Poziv za uključivanje u projekt otvoren je svima zainteresiranima za doprinos osvješćivanju kulturnog bogatstva našeg zavičaja. Budući da će se osim učenika uključiti i pripadnici različitih dobnih skupina, radi se, poručuju organizatorice, koje projekt pokreću uz podršku Grada Kastva, o jednom, nadaju se poticajnom, međugeneracijskom zajedništvu.


Ciljana skupina su izvorni govornici i svi zainteresirani za čakavsku besedu, a natjecatelji će biti podijeljeni u tri kategorije: učenici do četvrtog razreda osnovne škole, učenici od petog do osmog razreda i oni stariji od 15 godina. Natjecatelji se mogu u svim kategorijama prijaviti samostalno ili uz podršku svoje škole, ustanove ili udruge, odnosno mentora, a trebat će čitati prozni tekst odabranog autora u trajanju od tri minute.




Središnju važnost u vrednovanju nastupa ima interpretativno čitanje na čakavštini, a nagrade stručnog povjerenstva predviđene su za jednog najboljeg natjecatelja ili natjecateljicu u svakoj kategoriji. Dodjeljuju se i dvije nagrade za najboljeg ČA-čitača ili ČA-čitačicu po ocjeni publike i stručnog povjerenstva (specijalna nagrada) neovisno o kategorijama.


Popunjenu prijavnicu, dostupnu na internetskoj stranici Grada Kastva www.kastav.hr, uz presliku teksta koji se čita, potrebno je poslati do 9. rujna na e-mail [email protected] ili poštom na adresu: Grad Kastav, Zakona kastafskega 3,  51215 Kastav, s naznakom PRIJAVNICA ZA ČA-čitalnicu. Prijavnicu je moguće ispuniti i osobno dolaskom u Turistički ured grada Kastva. Samo natjecanje bit će održano 24. rujna u Vijećnici Grada Kastva, a u slučaju velikog broja prijavljenih natjecatelja planirano je i prednatjecanje dan ranije.