Noć knjige u Galeriji Principij

Bogat program knjige

Portal Novilist.hr

Davor Mandić pročitao je priču o čudesnoj prozirnobijeloj tekućini koja curi iz grudi glavnog muškog lika i koja očito ima natprirodne moći, no ujedno postavlja pitanje o bremenu posebnosti i načinima kako se tko s time nosi



RIJEKA » Riječka Galerija Principij angažirano se uključila u jučerašnje obilježavanje Noći knjige. Program koji je trajao od 18 pa do kasnijih večernjih sati uključivao je izložbu, čitanje proze, raspravu o elektroničkom izdavaštvu, čitanje suvremenih domaćih pjesnika i književni kviz na temu riječkih pisaca. 


   Izložba naslova fotografske literature bila je uvod u večer knjige. Nakon izložbe prostor su galerije zauzeli riječki pisci Zoran Žmirić, Zoran Krušvar, Goran Gluščić i Davor Mandić, čitajući iz svojih novih proznih naslova. 


   Autor programa i voditelj galerije Principij Borislav Božić uvodno je postavio pitanje koje su njemu postavili dok je pripremao program: Zašto Noć knjige u Galeriji? 




   – Mnogi misle da je za fotografiju dovoljno imati fotoaparat i kliknuti. Ali ja ne mislim tako. Za dobru fotografiju treba čitati, treba se obrazovati. Zato smo preslikali neke naslovnice, napravili izložbu te joj dodali i čitanja mlađe generacije riječkih književnika, ali i studenata kroatistike – rekao je Božić. 


   Mandić je pročitao priču o čudesnoj prozirnobijeloj tekućini koja curi iz grudi glavnog muškog lika i koja očito ima natprirodne moći, no ujedno postavlja pitanje o bremenu posebnosti i načinima kako se tko s time nosi. 


   Žmirić je čitao iz svog novog romana »Snoputnik«, koji bi uskoro trebao ugledati svjetlo dana. Odlomak koji je pročitao dao je naslutiti pomno odabrano ime romana. Naime baš se snoputnikom može okarakterizirati Kristijan iz Rijeke, čovjek s ratnom traumom, koji u Indiji traži djevojku s kojom je hodao. Problem je što zbog dijagnoze tumora na mozgu ima rupe u sjećanju pa ponekad ne zna gdje je i što tu radi. Put u Indiju tako neće biti samo putovanje dalekom zemljom u kojoj susreće nepoznato poznate likove, nego i putovanje vlastitom (pod)sviješću u pokušaju da odgovori na vječna pitanja tko smo i kamo idemo. 


   Gluščić je pročitao potresnu priču o bešćutnosti sistema, imače dio zamišljene distopijske zbirke priča. Smještena na plažu nekog primorskog mjesta priča u fokusu ima spasioca koji u svom ruksaku ima dokument na kojem piše broj planiranih smrtnih žrtava za taj mjesec. Ne ostvari li se, on će izgubiti svoj posao, jer jedino se tako perpetuira sistem. Obrat na kraju odvest će pak priču u neočekivanom smjeru. 


   Krušvar je čitao svoj autorski dio iz zanimljivog kolaborativnog projekta sedmero riječkih autora »Flumen obscura«. Krušvarov odlomak prizvao je poznatu, kišnu, tekuću Rijeku, ali i Rijeku sudbina ljudi čudnih imena, sudbina obavijenih makabričnim velom. 


   Nastavak večeri donio je okrugli stol na temu izdavaštva, na kojem se voditeljici Ivi Črnjar pridružila književnica Kristina Posilović, a dinamičnu večer dugog slavlja knjige u Galeriji Principij publika je lijepo prihvatila, smjenjujući se ovisno o interesu za pojedini program.