Roman Johe Ugrin

“Blizina susreta”: Gastarbajterica “teške kategorije”

Davor Mandić

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Na poslu njegovateljice starijih i nemoćnih provela je više desetljeća i prošla kroz čak 23 grada. No u knjizi nema očekivane gorčine. "Gorčina je ostavljena sa strane. Unatoč mračnim scenama početka, tegobnoj poziciji glavne junakinje i njene obitelji, to je optimistična knjiga, knjiga želje i volje za životom", rekao je Zagorac



RIJEKA  Narodna čitaonica Gradske knjižnice Rijeka jučer je ugostila predstavljanje romana Johe Ugrin, odnosno Ide Jovanović, »Blizina susreta«, u izdanju Studija TiM.


Knjigu je uz autoricu predstavio osnivač i vlasnik Studija TiM Milan Zagorac, a u ime domaćina obratila se Andreja Silić Švonja, napomenuvši da roman obrađuje temu koju je obrađivala i novinarka Maja Hrgović u svom novinarskom, ali i spisateljskom radu. Tema je to ženskog gastarbajterstva.


   Zagorac je posvjedočio da nije znao za te aspiracije Maje Hrgović, ali da je temu periodičnih odlazaka žena s ovih područja najčešće u susjednu Italiju, gdje njeguju stare i nemoćne, tematiziralo više knjiga. Ida Jovanović, koja je uzela ime svoje majke Johe Ugrin pod kojim je napisala knjigu, prema Zagorčevu je kazivanju »teška kategorija« gastarbajterica.




Na poslu njegovateljice starijih i nemoćnih provela je više desetljeća i prošla kroz čak 23 grada. No u knjizi nema očekivane gorčine.


   – Gorčina je ostavljena sa strane. Unatoč mračnim scenama početka, tegobnoj poziciji glavne junakinje i njene obitelji, to je optimistična knjiga, knjiga želje i volje za životom – rekao je Zagorac.


   Osim o teškom životu žena koje 15 dana borave kod kuće, a onda 15 dana njegujući starce, o njihovim putovanjima, konstantnim odlascima i dolascima, knjiga je to – kako kaže Zagorac – i o velikim staleškim razlikama.

Idina junakinja u romanu dolazi, naime, u palaču i gotovo dvorski ambijent, što upućuje na egzistencijalni ponor među staležima. No pripovjedačica ne zapada u patos i ljutnju, već sve prolazi sa smiješkom.


   Autorica je pročitala dijelove romana uz gitarističku pratnju muzičara koji nam se predstavio kao Marijan.