Roman Nataše Skazlić

“Bidon”: Seksualno nasilje nad djecom – tema nad temama

Svjetlana Hribar

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Tema obiteljskog nasilja bila je jedna od onih tema o kojima se šutjelo, što ne znači da problem nije postojao, a o seksualnom nasilju nad djecom, kao i o holokaustu, treba stalno razgovarati

RIJEKA  Kad umreš, odmah ti postane jasno da i raja i pakla ima točno onoliko koliko si ih sa sobom ponio – ovom rečenicom počinje »Bidon«, roman Nataše Skazlić objavljen u izdanju Hena coma – a tom je rečenicom Davor Mandić, u ime riječkog ogranka tribine koja se odnedavno održava pod naslovom »Što je pisac htio reći?« – otvorio razgovor s autoricom romana i urednikom knjige »Bidon« Davorom Šišovićem.    U nekoliko rečenica Davor Mandić upoznao je publiku book-caffea »Dnevni boravak« s knjigom o kojoj je riječ, navodeći da je napisana iz pozicije mrtve djevojčice.   

Angažirani stil




– Okolnosti pod kojima je umrla djevojčica od 11 godina čine da se ona vraća u svoj grad kao vila i proba nekako povezati život i smrt – rekao je Davor Mandić ne otkrivajući kako se i što dogodilo u romanu koji govori o nasilju nad djecom, fizičkom, ali i seksualnom. Dakle, tema je teška, ali je roman pisan stilom koji je drugačiji od svega nastalog na ovim prostorima, što ga čini vrlo atraktivnim.


   Autorica Nataša Skazlić objasnila je najprije odakle naslov »Bidon«, koji potječe iz njenih djetinjih uspomena. Živeći povremeno s djedom u Istri, susrela se s pojmom koji označava poveću posudu za ulje, u Dalmaciji – za vino, a u Puli je bidon – kontejner za krupni otpad!


   Što se teme »obiteljsko nasilje« tiče, Nataša Skazlić je rekla da je to bila jedna od onih tema o kojima se šutjelo, što ne znači da problem nije postojao.




   – Kao zreloj osobi ta mi se tema nametnula, naprosto ju nisam mogla izbjeći. Pišem angažiranim stilom jer smatram da spisateljski trud ne treba rasipati na trivijalnosti, već treba pokušati svijet učiniti boljim!


   Seksualno nasilje nad djecom je – tema svih tema! Kao i holokaust – o tome treba stalno razgovarati. Okvir ove knjige jest moje djetinjstvo, htjela sam da tekst bude čitak i da ga čitatelj zavoli, ali u knjizi se ne radi o meni – rekla je autorica romana.


   Urednik knjige Davor Šišović govorio je pak o razlozima koji ovu knjigu za njega čine posebnom:   

Zaštititi djecu


– Radnja je smještena u Istru, ne samo geografski, već u vrijeme i prostor – Istra zrači iz svakog odlomka; likovi su »obični ljudi«, a ipak se ova priča može dogoditi svakome; u romanima uvijek očekujem elemente fantastike, a pogotovo ako se zasnivaju na starim legendama, u ovom slučaju istarskim; i u konačnici tu je i jezik – u romanu se koristi ravnopravno književni jezik i istarski govor, što ga izdvaja visoko nad literaturom istarskih pisaca.    Govoreći o recepciji knjige, rečeno je da je prvo izdanje rasprodano a da zanimanje za »Bidon« i dalje traje – knjiga je predstavljena u Zagrebu, Puli, Pazinu, Rijeci, ima svoju stranicu na facebooku i autorici se stalno javljaju novi čitatelji. Reakcije su vrlo pozitivne, čitatelji su dirnuti pričom, prepoznaju situaciju, ali i vrijeme i povijesne okolnosti. Knjiga je namijenjena roditeljima i onima koji će to tek postati, upućuje ih da je bavljenje djecom od krucijalne važnosti:    – Djecu ne možemo zaštititi od pedofila na način da ih proganjamo i da se oni onda uče bolje skrivati. Ali ih možemo štititi razgovorom, odgajajući ih da im pedofilija bude odvratna! – rekla je Nataša Skazlić.