Sto tisuća naslova

Besplatna aplikacija Croatia Reads: Hrvatska postala zona besplatnog čitanja

Kim Cuculić

Svatko može skinuti besplatnu aplikaciju Croatia Reads (Hrvatska čita) za Android ili iOS pametne telefone i tablete, registrirati se i čitati bilo kada i bilo gdje unutar Hrvatske neki od 100 tisuća dostupnih naslova



ZAGREB Hrvatska je postala prva zemlja na svijetu koja je u potpunosti zona besplatnog čitanja, u kojoj je dostupno 100.000 knjiga iz cijelog svijeta, zasad bez članske iskaznice ili posebnog koda. Sve što treba napraviti je skinuti besplatnu aplikaciju Croatia Reads (Hrvatska čita) za Android ili iOS pametne telefone i tablete, registrirati se i čitati bilo kada i bilo gdje unutar Hrvatske. Projekt FREZ (Free Reading Zones) je prvi put predstavljen početkom jeseni kad je Café Velvet u Zagrebu postao prva Zona besplatnog čitanja u Hrvatskoj. 


Prema riječima voditeljice projekta Mirele Rončević, lansiranjem aplikacije Croatia Reads, Hrvatska je postala zemlja u kojoj je danas eruptirala revolucija knjige – medija koji se baš u njoj u potpunosti oslobađa u digitalnom formatu i pronalazi put do čitatelja bez obzira gdje se on nalazio, u centru Zagreba ili na otoku u Dalmaciji.


– Ovo je prvi put da se na ovakav način otvorila knjižnica bogata svjetskim bestselerima i akademskim knjigama svim ljudima unutar jedne države. Radi se o potpunoj demokratizaciji pisane riječi kakvu do sada nismo vidjeli. Stvorili smo krug u kojem svi imamo korist, a pritom poklonili znanje ljudima bez obzira na njihovu lokaciju i kupovnu moć.




Sponzori podržavaju plemenitu misiju koja je jednako vezana za kulturu, kao i za obrazovanje i turizam i pomažu da se znanje širi posvuda i na taj način oplemenjuju društvo. Izdavači, i s njima autori, su plaćeni za pročitano (zahvaljujući podršci sponzora), a ljudima diljem Hrvatske je pisana riječ na dohvat ruke – ističe Rončević.


Aplikacija Croatia Reads, kao i cijela inicijativa pod istim imenom, je velika stvar za obrazovanje Hrvatske jer se studentima otvaraju novi vidici i pruža otvoren pristup znanju i knjigama koje njihove lokalne knjižnice nisu u mogućnosti kupovati.


Podržava se i širenje digitalne pismenosti koja je ključan dio njihove sadašnjosti i budućnosti. Beneficije za turizam Hrvatske su također mnogostruke. Kolekcija u aplikaciji, koja neprestalno raste, sadrži turističke vodiče o Hrvatskoj i knjige na raznim svjetskim jezicima, kako beletristiku tako i publicistiku – od pop fictiona i ozbiljne književnosti do duhovnosti i kuharica, od poezije i putopisa do zabave i slikovnica, od umjetnosti i ekonomije do znanosti i tehnologije.

Prvi sponzor besplatnog čitanja u Hrvatskoj je internacionalni portal No Shelf Required, koji se zalaže za promidžbu digitalne pismenosti i besplatan pristup znanju za svakog čovjeka.