Zaboravljeni rukopis

Autorica Ptice rugalice objavljuje roman nakon 50 godina

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

"Go Set a Watchman" napisan je pedesetih godina prošlog stoljeća, nekoliko godina prije Ptice rugalice, ali ga Lee nije objavila



Američka književnica Harper Lee, koja je napisala jedan od najpoznatijih američkih romana 20. stoljeća “Ubiti pticu rugalicu”, objavit će svoj drugi roman ovog ljeta, nakon više od 50 godina stanke.


“Go Set a Watchman” napisan je pedesetih godina prošlog stoljeća, nekoliko godina prije Ptice rugalice, ali ga Lee nije objavila.


Rukopis je bio zaboravljen dok ga nije otkrila odvjetnica slavne književnice Tonja Carter.




“Nakon mnogo oklijevanja, podijelila sam priču s nekoliko ljudi kojima vjerujem i drago mi je što vas mogu obavijestiti da je oni smatraju vrijednom objavljivanja”, priopćila je 88-godišnja Lee. “Zapanjena sam što će biti izdana nakon svih ovih godina”.


Izdavačka kuća HarperCollins Publishers planira u prvom izdanju otisnuti dva milijuna kopija. Knjiga će imati 304 stranice i izlazi u srpnju.


Iako je “Ubiti pticu rugalicu” jedini roman koji je objavila od 1960. godine, Lee je dobitnica brojnih nagrada, uključujući Pulitzera i Predsjedničku medalju slobode. Taj roman, o rasnoj diskriminaciji u njezinoj rodnoj Alabami, klasik je moderne američke književnosti. Diljem svijeta prodan je u više od 30 milijuna primjeraka i u nekim je anketama proglašen najboljim američkim romanom 20. stoljeća.


Istoimeni film snimljen je dvije godine poslije knjige i donio je autorima tri Oscara, uključujući onu za najboljeg glumca Gregoryju Pecku.