Aleksandar Prokopiev

Autor teksta kultnog hita »Retko te viđam sa devojkama« u Rijeci predstavio bajke za odrasle

Danijela Bauk

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler



RIJEKA Je li lovac iz »Snjeguljice i sedam patuljaka« erotoman ili glupan i gdje su završili i kako su ostarili Izgubljeni dječaci iz »Petra Pana« tek su neka od zanimljivih pitanja na koja kroz zbirku bajki za odrasle »Čovječuljak« odgovor pokušava dati makedonski književnik Aleksandar Prokopiev, poznat i kao član rane postave VIS Idola te autor tekstova njihovih pjesama, poput kultne novovalne »Retko te viđam sa devojkama«.


»Čovječuljak«, s podnaslovom »Bajke iz lijevog džepa«, knjiga je kojom je makedonski pisac Aleksandar Prokopiev 2011. osvojio međunarodnu književnu nagradu Balkanika, a predstavljena je u utorak na 12. izdanju riječkog sajma knjiga i festivalu autora Vrisak u Mramornoj dvorani Guvernerove palače. 


»Čovječuljak« je preveden na hrvatski jezik i izdan u V.B.Z.ovom serijalu »Europom kroz knjige: Na margini, glasovi drugih«, a govoreći o knjizi Prokopiev je rekao da su to suvremene priče, pisane u formatu bajki.




– Ovo nisu dječje priče. Želio sam propitati što se događa s marginalnim likovima u bajkama, tko su oni u suštini i koje su njihove motivacije. Različita izdanja u pojedinim zemljama imaju različit broj bajki, tako da u engleskom prijevodu ima 18 priča, u Francuskom 23, a u talijanskom samo 12, dok je u hrvatskom njih 16. U nekim dodajem nove priče ili brišem postojeće, rekao je.


Iako je povod njegovog gostovanja u Rijeci bila knjiga »Čovječuljak«, Vojo Šiljak Prokopieva nije propustio priupitati o razdoblju njegova djelovanja u Idolima, te prijateljstvu s Vladom Divljanom. Makedonski pisac istaknuo je da je u Idolima djelovao osam godina, no grupu je napustio prije no što je postala iznimno popularna, te da je za njega značajnije prijateljstvo s Divljanom koje je trajalo sve do njegove smrti.



– Vladu sam upoznao kad sam ja bio na drugoj godini fakulteta, a on je bio još srednjoškolac. Za njega me nije vezivala samo glazba, nego i to što je Vlada bio izniman čovjek, koji je rastao u svim ljudskim karakteristikama. S godinama je bio duhom i intelektom sve bogatiji i interesantniji, no i usamljeniji. Idoli su nisu bili bend poput Šarla Akrobate, koji su uživali u medijskoj pažnji, bili su mirni, spokojini, svoji, Vlado je bio poznat ali nije flertovao s popularnošću, rekao je.


Za kraj predstavljanja u Rijeci prikazao je animirani film posvećem pionirima filma na Balkanu, braći Manaki, Janakiju i Miltonu za koji je Prokopiev napisao scenarij.