Magično i misteriozno

Armati – aktualna potraga za životnim pozivom: Treća književna uspješnica spisateljskog dvojca Lari Mari

Kim Cuculić

Magična priča kojom će vas dobitnice Kiklopa povesti na put otkrivanja životnog poziva

Magična priča kojom će vas dobitnice Kiklopa povesti na put otkrivanja životnog poziva

»Armati« budi nadu i magično uvlači čitatelja u svijet mladog Iana Artaniana, koji je zbog zastrašujuće obiteljske tajne, koja se nalazi na jednom od ukletih venecijanskih otoka, ostao bez cijele obitelji



Prvo izdanje trećeg romana književnog dvojca Larí Marí (Larissa Kunić i Marieta Kola) – »Armati«, u izdanju Mozaika knjige – rasprodano je u četiri mjeseca otkako se našlo u ponudi, tj. ukupno j eprodano 2.000 primjeraka, javljaju autorice. Potvrđuju i da izdavač planira u rujnu objaviti drugo izdanje te da se roman prevodi na talijanski i engleski jezik.


Ovim romanom autorice obrađuju aktualnu temu; u vrijeme kad je sve veći broj ljudi nezadovoljan svojim poslovima, mladi se ne snalaze u potrazi za svojim talentima, a oni najstariji ne znaju kako upotrijebiti svoju energiju. U tom smislu »Armati« budi nadu i magično uvlači čitatelja u svijet mladog Iana Artaniana, koji je zbog zastrašujuće obiteljske tajne, koja se nalazi na jednom od ukletih venecijanskih otoka, ostao bez cijele obitelji. Ta se misterija krije iza imena Armati, imena koje je obilježilo cijelu njegovu obitelj i s kojom se nitko od njih nije znao nositi. Radnja romana, nimalo slučajno, počinje na sâm Uskrs u Veneciji, a upravo na Uskrs rođen je i glavni protagonist. Simbolika je u tome što se Isus Krist na Uskrs ponovo rodio kao »feniks iz pepela« i pobijedio smrt, što je poveznica s Ianovom sudbinom.


Pomrčina Sunca skriva misterij koji mu se poput slagalice otkriva u snovima. Priča koja ga noćima budi otkriva mu zamršenu prošlost njegove bake uz koju je bio emotivno vezan. Na taj način pratimo dva, vješto ispričana pripovjedna tijeka. Potraga za životnim pozivom mladog Iana Artaniana čitatelja vodi kroz školu dizajna, medicinu, teologiju i filozofiju i razne poslove, kako bi u sebi, a tako i u svakom čitatelju potaknuo najdublje, najčešće i skrivene talente. I onu drugu magičnu, ali nevjerojatno napisanu priču koju on kroz cijeli roman istražuje i zapisuje, a događa se na Testi, »glavi« na pučini na kojoj su se izvodili razni psihološki pokusi.




Roman je podijeljen u tri interesantne cjeline. Prva je nazvana »Umjetnost preživljavanja« i govori o borbi mladog Artaniana, koji živi na planini u kolibi s jedinom rođakom koja ga je udomila. Drugi dio romana nazvan je »Osvješćivanje«, jer glavni lik kreće na put samospoznaje. Treća se cjelina zove »Životni poziv«, u kojoj Ian napokon upoznaje svoju srodnu dušu, Pranu (životnu energiju), koja s njim kreće u otkrivanje venecijanskog misterija.


Autorice nam otkrivaju da ime Armati u prijevodu znači »naoružani«, a njihovi su likovi naoružani ljubavlju, strpljenjem i duhovnošću, koji su potrebni da se otkriju mračne obiteljske priče i da se iskopaju najveći talenti koji često leže ispod njih.


»Armati« je poziv čitatelju na vlastito preispitivanje i propitivanje što je to što nas u životu najviše ispunjava. Baš to je naš životni poziv, poručuju nam autorice, koje u romanu citiraju i Konfucija: »Izaberi posao koji voliš i nećeš morati raditi nijedan dan u svom životu«. Larí Marí na zanimljiv i posve nov način povezuju književnost, duhovnost i duboku psihoanalizu i tako stvaraju svoje romane iz ciklusa »Proze koja liječi« i koja osvaja sve veći broj čitatelja.


U »Armatiju« su otišle još jedan korak dalje u literarnom i žanrovskom smislu, jer »Armati« se čita kao napeti psihološki triler koji uz to nudi pregršt odgovara na duševna i emocionalna pitanja, a uz to nam servira i magičnu, misterioznu priču.