Književni dvojac

Armati: Sve više začaranih magičnim romanom dvojca Larí Marí

Aleksandra Kućel Ilić

Foto: M. ANIČIĆ

Foto: M. ANIČIĆ

Romani dvojca Larí Marí uvršteni su u stalni postav Britanske kraljevske knjižnice



OPATIJA Roman Armati treća je književna uspješnica opatijskog književnog dvojca Larí Marí (Larisse Kunić i Mariete Kola). Priča je to o potrazi za svojim najdubljim talentima koji često stoje uz nas ali ih nismo svjesni. Armati nas vodi u potragu za životnim pozivom koji je naše poslanje na zemlji. Glavni lik Ian shvaća da se njegovi talenti kriju ispod tajne obiteljske priče koja se nalazi na jednom od venecijanskih otoka. Zbog te je priče izgubio cijelu obitelj, ali ona je i ključ njegova uspjeha…


Nedavna promocija romana Armati bila je, baš kao i sve dosadašnje kreacije iz radionice Larí Marí – »priča za sebe«. Ne samo da se u kavani hotela Continental u Opatiji okupilo »more obožavatelja«, s jedne strane njihovog proznog stvaralaštva, a s druge i dugogodišnjeg terapeutskog rada tijekom kojega su pomogle mnogima i to čine i danas, već se i za autogram u romanu »Armati« strpljivo čekalo u dugačkome redu.


Duboke emocije


Ovu toplu večer dubokih emocija vodila je radijska voditeljica Iva Pavletić Crnić, a za glazbeni dio programa je bio zadužen opatijski akustični duo The Blondes. Uz autorice, roman su predstavile i urednica Aleksandra Stella Škec i moderatorica Alis Marić, vlasnica bloga Čitaj knjigu, a zadovoljna publika je sve sudionike programa tijekom cijele promocije nagrađivala pljeskom.




Larí Marí za svoj su prvi roman Bez ljubavi i mržnje 2014. godine dobile nagradu Kiklop, za najbolji debitantski roman, a nakon uspjeha drugog romana Zlatni Mjesec, oba su im romana uvrštena u stalni postav Britanske kraljevske knjižnice. Armati je treći roman iz njihovog ciklusa Proze koja liječi.


Foto Marin Aničić


Foto Marin Aničić



Promocija romana je dosad već bila u Zagrebu, Splitu i Puli, a kako saznajemo, talentirane Opatijke već pripremaju i četvrtu knjigu… Ipak, kako vole reći, sada je vrijeme da »Armati« bude u centru pažnje, pa mu treba dati prostora. Stoga planiraju da im iduća knjiga bude na policama knjižara, ali i u srcima sve brojnije publike – negdje otprilike za dvije godine.


Pozitivna energija


Kako se moglo čuti na promociji, »autorice su ovom izvrsnom i nadahnjujućom knjigom otišle korak dalje u literarnom i žanrovskom smislu«. Njihova proza koja liječi osvojila je cijelu Hrvatsku, a roman Armati za dva je mjeseca postao književni hit koji ne silazi s ljestvica najprodavanijih i najčitanijih romana.


Stoga ne čudi da su poznatu opatijsku kavanu te večeri preplavili sreća, pozitivna energija i ljubav. Sve poznatije književnice i uspješne terapeutkinje od kojih vrijedi učiti i koje su nadahnuće budućim generacijama, uz roman Armati su vjerne čitatelje privukle na put otkrivanja životnog poziva, te sve one koji tek planiraju »uroniti u prozu koja liječi« – na put prema policama knjižara u nabavku novog, ali i ranijih romana iz istog ciklusa…