Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 3n
Sutra: 27° 31° 2
18. lipnja 2018.
Afera Barišić na američki način

AMERIČKA KNJIŽEVNICA TVRDI: Govor zahvale Bob Dylana za Nobelovu nagradu je plagijat

foto: Reuters
foto: Reuters
Autor:
Objavljeno: 14. lipanj 2017. u 21:27 2017-06-14T21:27:00+02:00

Književnica Andrea Pitzer za mrežni časopis Slate analizirala je Dylanov govor te tvrdi da je pronašla zaprepašćujuće sličnosti između Dylanova govora o »Moby Dicku« i analize mrežne stranice za književnost SparkNotes namijenjene studentima.

NEW YORK – Književnica Andrea Pitzer optužuje legendu roka Boba Dylana da je u svom govoru u prigodi preuzimanja Nobelove nagrade za književnost plagirao dijelove analize romana »Moby Dick«.

Za mrežni časopis Slate analizirala je Dylanov govor te tvrdi da je pronašla zaprepašćujuće sličnosti između Dylanova govora o »Moby Dicku« i analize mrežne stranice za književnost SparkNotes namijenjene studentima.

Na roman Hermana Melvillea iz 1851. roker se, među ostalim djelima, osvrnuo u govoru koji je u zadnji tren poslao švedskoj akademiji kako bi dobio novac koji ide uz nagradu (923.000 dolara).

Bob Dylan je u svom govoru rekao da su na njegovo stvaralaštvo utjecali mnogi umjetnici, od Homera, Cervantesa, Hermana Melvillea do Williama Shakespearea i Buddy Hollyja.

Dylan je citirao Melvillea koji je kita Mobyja nazvao »utjelovljenjem zla«. No Pitzer napominje da tog izraza nema u romanu, nego u analizi SparkNotesa.

Po njezinu mišljenju, Dylan je u svom govoru dvadeset puta spomenuo roman »Moby Dick« i svaki put je jako podsjećao na analize SparkNotesa.

Stalna tajnica Švedske akademije Sara Danius nazvala je Dylanov govor »izvanrednim« i »uvjerljivim«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka