Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. studenoga 2019.
Nagrade hrvatskog glumišta

Zlatku Vitezu i Richardu Simonelliju nagrade za životno djelo

Zlatko Vitez / Foto Neja Markičević / CROPIX
Zlatko Vitez / Foto Neja Markičević / CROPIX
Autor:
Objavljeno: 25. studeni 2012. u 15:45 2012-11-25T15:45:11+01:00

ZAGREB Na svečanosti u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu  dodijeljene su Nagrade hrvatskog glumišta za najbolja umjetnička ostvarenja u 2012. godini te nagrade za životno djelo, koja je za područje drame ove godine pripala Zlatku Vitezu, a za područje operete i mjuzikla Richardu Simonelliju.

Zahvalivši se na nagradi, Zlatko Vitez istaknuo je kako je ta nagrada za njega najvažnija nagrada jer znači priznanje struke i podršku kolega. »Samo oni znaju koliko je teško stvarati i trajati u hrvatskom glumištu u vremenima velikih prekretnica«, dodao je. »Ova nagrada zaokružuje moj kazališni život, ali ja vjerujem da to nije kraj«, rekao je Vitez, dodavši da očekuje »malo kazališne budućnosti koju će u glumačkoj družini Histrion podijeliti s kazalištarcima svih naraštaja.

Richard Simonelli istaknuo je kako je sretna okolnost kada hobi iz mladosti postane cjeloživotna profesija. »Već pola stoljeća, kazalište se igra sa mnom i ja se igram s njim na obostrano zadovoljstvo«, rekao je. 

Zlatku Vitezu nagradu je uručio pomoćnik ministrice kulture Vladimir Stojsavljević, a Richardu Simonelliju zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević.

Najboljom dramskom predstavom u cjelini proglašena je predstava »Unterstadt« u režiji Zlatka Svibena, izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku i produkciji Osječkog ljeta kulture 2012.

Najboljim redateljskim ostvarenjem žiri za dramu pod predsjedanjem Borisa Svrtana, uz kojega su bili i članovi Jasmina Božinovska-Živalj, Zdenko Jelčić, Marijana Nola i Tomislav Pavković, proglasio je Zlatka Svibena za režiju predstave »Unterstadt« u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.

Za glavnu žensku dramsku ulogu nagrađena je Alma Prica za ulogu Medeje u predstavi »Medeja«, dok je Hrvoje Kečkeš dobio nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu za tumačenje Albina u predstavi »Krletka« Satiričkog kazališta Kerempuh.

Nagrade za najbolje sporedne uloge osvojili su Mario Mirković i Doris Šarić-Kukuljica, dok su najboljim mladim umjetnicima proglašeni Marko Petrić i Iva Mihalić.

Ocjenjujući lutkarske predstave i predstave za djecu i mladež, žiri je najboljom proglasio predstavu »Rent a friend« u režiji Anje Šuše.

Najboljim praizvedenim suvremenim hrvatskim dramskim tekstom ili najboljom dramatizacijom, adaptacijom, dramaturškom obradom teksta ili dramaturgijom predstave proglašen je tekst Ivora Martinića »Moj sin samo malo sporije hoda«.

Nagrada za najbolju kazališnu scenografiju dodijeljena je Darku Petroviću, a za kostimografiju Danici Dedijer.

Žiri za operetu i mjuzikl, u kojemu su ove godine bili Višnja Mažuran, Jana Haluza i Branimir Pofuk, najuspješnijom predstavom u cjelini proglasili su »Cabaret« u režiji Dore Ruždjak Podolski i izvedbi Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija.

Za najbolje redateljsko, dirigentsko ili koreografsko ostvarenje u kategoriji operete i mjuzikla nagrađen je Igor Barberić za »Footloose«.

Nagrada za najbolju žensku ulogu pripala je Kristini Kolar za ulogu Metelle u predstavi »Pariški život«, dok je nagradu za najbolju mušku ulogu dobio Dražen Čuček za ulogu Master of Ceremonies (Emcee) u predstavi »Cabaret«.

Žiri za ples, u kojemu su bili Normela Krešić-Vrkljan, Adrijana Barbarić Pevek i Jelena Mihelčić najboljom plesnom predstavom u cjelini proglasio je »Interface« u koreografiji Snježane Abramović Milković i izvedbi Zagrebačkog plesnog ansambla u koprodukciji sa Zagrebačkim kazalištem mladih.

Najboljim koreografom proglašena je Snježana Abramović Milković za koreografiju u plesnoj predstavi »Interface« u izvedbi Zagrebačkog plesnog ansambla u koprodukciji sa Zagrebačkim kazalištem mladih.

Najbolju žensku plesnu ulogu ostvarila je Petra Hrašćanec za ostvarenje u predstavi »Love will tear us apart«, a za najbolju mušku plesnu ulogu nagradu je dobio Ognjen Vučinić za predstavu »Interface«. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.