Muzej i kazalište

“Živi muzej”: Drakulino vođenje kroz stalni muzejski postav

Kim Cuculić

Posjetitelje/gledatelje kroz stalni muzejski postav na prvom katu proveo je, vodeći ih iz salona u salon kroz razna povijesna razdoblja Rijeke, grof Drakula, kojega je utjelovio glumac Zoran Josić



RIJEKA » U suradnji Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja i Posve moguće družine iz Rijeke nastala je predstava »Živi muzej«. Riječ je o projektu prezentacije baštine kroz dramsku interpretaciju stalnog muzejskog postava. Povezivanjem muzejske građe i scenske umjetnosti ispričana je povijest Rijeke od početka 19. stoljeća do danas, a u predstavi se povijesne činjenice miješaju s fiktivnim likovima i elementima.


   Scenarij je u stihovanoj formi napisala Jelena Tondini, a posjetitelje/gledatelje kroz stalni muzejski postav na prvom katu proveo je grof Drakula, kojega je u maštovitom crnom kostimu Tajči Čekade utjelovio glumac Zoran Josić. Ovaj besmrtni gospodar tame primio je goste u Guvernerovoj palači i vodeći ih iz salona u salon proveo kroz razna povijesna razdoblja Rijeke. U tome je imao pomagačicu – nijemu vodičkinju koju je na komičan način odigrala glumica Nika Mišković.


   Tijekom ovog neuobičajenog vođenja muzejskim prostorima, Drakula se poput putnika kroz vrijeme prisjetio nekih događaja i ličnosti iz riječke prošlosti. Ozračje stalnih povijesno-političkih promjena prizvale su različite himne puštene s mobitela Drakuline pomoćnice.




   Povijesni vremeplov zaustavio se u našem vremenu, u kojemu se inventar muzeja stavlja na prodaju, a u jednom trenutku nestaje struje jer gospodar palače više ne može plaćati račune. Situacija je izmišljena, ali predstavlja ironijski komentar na zbilju kad se u Hrvatskoj rasprodaje sve, a nerijetko je ugrožena i baština.


   Projekt »Živi muzej« primjer je kako muzejski postav učiniti zanimljivijim i atraktivnijim, u čemu ima još mjesta za nadopunjavanje i nadograđivanje jer Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja nudi još mnoštvo priča koje mogu biti ispričane.