Režija Marine Pejnović

»Zeko traži potočić« – futuristička bajka s ekološkom porukom

Kim Cuculić

U ovoj reinterpretaciji stihovi iz »Zeke i potočića« postaju tek citat, dok je autor teksta i dramaturg Ivan Penović, student dramaturgije na zagrebačkoj ADU, napisao posve novi tekst, u rimovanim stihovima. Radnja se odvija u dalekoj budućnosti, u distopijskom, orvelijanskom društvu kojim upravlja Glas (glumac Igor Kovač)



Dramski studio za djecu i mlade »Zajc i Malik – Mladi za mlade« premijerno je izveo predstavu »Zeko traži potočić«. Ova ekološka bajka za djecu okupila je mlađu skupinu ZIM-ovaca, s kojima su ovoga puta surađivali redateljica Marina Pejnović, koja je završila preddiplomski studij Kazališne režije i radiofonije, i dramska pedagoginja Tanja Slavić. Kao ishodište predstave uzeta je popularna pjesmica za djecu »Zeko i potočić«, koja je tek polazna točka za futurističku bajku s jasnom ekološkom porukom. 


 Reinterpretacija


U ovoj reinterpretaciji stihovi iz »Zeke i potočića« postaju tek citat, dok je autor teksta i dramaturg Ivan Penović, student dramaturgije na zagrebačkoj ADU, napisao posve novi tekst, u rimovanim stihovima. Radnja se odvija u dalekoj budućnosti, u distopijskom, orvelijanskom društvu kojim upravlja Glas (glumac Igor Kovač). To je društvo u kojemu riječi kao što su hrana, šuma ili sunce postaju nepoznanica, a djeci je putem raznih mehanizama kontrole zabranjen svaki kontakt s prirodom. Umjesto prirode slave se tehnologija, guma i plastika, a vječni led prekrio je zemlju… 


  S redateljskom idejom Marine Pejnović i tekstom Ivana Penovića izvrsno korespondiraju scenografija Liberte Mišan i Nevene Živić, te kostimografija Ivane Butković i Rahele Brkljačić. Riječ je o studenticama Akademije primijenjene umjetnosti u Rijeci, koje su pokazale maštovitost u oblikovanju scene i kostima. Sukladno ekološkoj temi predstave, Liberta Mišan i Nevena Živić oblikovale su stabla od plastičnih boca, dok kisele kiše predstavljaju na niti nanizani plastični čepovi. Kao scenski element koriste se i staklene boce ispunjene pitkom vodom, koje ujedno postaju i glazbeni instrument. Kostimografkinje Ivana Butković i Rahela Brkljačić inspiraciju su pronašle u tradicionalnim japanskim kostimima i uličnoj modi. Vizualnom dojmu predstave pridonosi i oblikovanje svjetla Predraga Potočnjaka. 


 Dobro i Zlo




Dramski sukob temelji se na borbi između Dobra i Zla, odnosno onih koji su razvili ekološku svijest i onih koji su još uvijek na strani zagađivača i uništavatelja prirode. U jednom trenutku grupa mladih ekologa uzet će stvari, točnije knjige i metle u svoje ruke, i pokušati »očistiti« svijet. Njihova marljivost rezultira probijanjem zrake sunca, topljenjem leda i buđenjem zeke iz stoljetnog sna. U ulozi zečića posebno je upečatljiv Tarik Žižak, koji je zeca utjelovio samo pokretom, uz prepoznatljivi provodni glazbeni motiv Josipa Maršića. 


  U predstavi »Zeko traži potočić« sudjeluju dvije glumačke podjele u kojima su: Nina Batinić, Noemi Delibegović, Leon Hasančević, Dominik Ilić, Korina Lukanović, Morana Mladić, Nika Mušnjak, Lucija Pedić, Nuria Ricken i Tarik Žižak/Antonija Brčić, Mia Ćelap, Petar Dumenčić, Lucija Filičić, Lara Grdinić, Ana Gregorović, Mia Grgić, Anja Krga, Sandro Staničić i Mia Tramošljika. 


  Premijerna publika ispratila je mlade izvođače srdačnim pljeskom.