Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. veljače 2020.
Haška presuda uzrok oštrom rezu u repertoaru Splitskog kazališta

Zbog telefonskih prijetnji, praizvedba "Maršala" tek u siječnju 2012. !

Zbog telefonskih prijetnji, praizvedba "Maršala" tek u siječnju 2012. !
Zbog telefonskih prijetnji, praizvedba "Maršala" tek u siječnju 2012. !
Autor:
Objavljeno: 18. travanj 2011. u 19:52 2011-04-18T19:52:51+02:00

Tvrdi se kako razlozi za promjenu datuma premijerne izvedbe nipošto nisu ideološke, a ni estetske prirode, kako bi se to iz jednog dijela medijskih reakcija dalo naslutiti

SPLIT – Zbog haaške presude hrvatskim generalima, Opera »Maršal« Silvija Foretića, nastala u koprodukciji splitskoga Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) i Muzičkog biennala Zagreb, čija je praizvedba bila najavljena za 16. travnja ove godine, bit će praizvedena 24. siječnja 2012. u sklopu redovite sezone splitskoga HNK.

Ocijenjeno je kako bi »u ozračju nastalom nakon presuda hrvatskim generalima svečana praizvedba te komične opere bila neprimjerena«, priopćio je danas splitski HNK.Tvrdi se kako razlozi za promjenu datuma premijerne izvedbe nipošto nisu ideološke, a ni estetske prirode, kako bi se to iz jednog dijela medijskih reakcija dalo naslutiti.

Prosvjedi koji su se 16. travnja događali u Hrvatskoj i u Splitu, razumljive emotivne i iracionalne reakcije dobrog dijela hrvatske javnosti, atmosfera su koja bi zasigurno u drugi plan i u potpuno neprimjereni, pogrešan i neželjen kontekst dovela za kazalište tako važan događaj kao što je praizvedba jedne domaće opere, navodi se u priopćenju.

Objašnjava se kako je, osim burnih reakcija javnosti nakon objavljivanja haške presude, splitsko kazalište primilo i nekoliko anonimnih telefonskih poziva prijetećeg sadržaja.
»Uz to, već najavljen i dogovoren posjet predsjednika Republike iznenada je otkazan. U takvoj atmosferi, u trenutku kad je čitava hrvatska javnost bila pod snažnim dojmom vijesti iz Haaga, uprava kazališta nije smatrala primjerenim da svečano izvede komičnu operu«, a nije željela ni da se premijera održi pod jakim policijskim osiguranjem kakvo bi, ističe u priopćenju splitski HNK, »u takvoj situaciji bilo nužno«.

Podsjeća se kako je i zabavna emisija Hrvatske televizije »Zvijezde pjevaju« tog dana održana, po riječima urednice, tek »nakon temeljitog promišljanja«.

»Maršal« nije premijerno izveden ni u predviđenim repriznim terminima 18. ili 19. travnja. Uprava kazališta smatra da bi takav »rezervni datum«, dogovoren u zadnji čas, u kojemu na praizvedbi ne bi bilo ni glazbenih kritičara ni mnogih uzvanika, također bio »potpuno neprimjeren značaju koji bi prva izvedba te sjajne nove hrvatske opere« trebala imati.

»A kako su program kazališne sezone i termini izvođača već popunjeni drugim obavezama, jedino rješenje bilo je najaviti praizvedbu za 24. siječnja sljedeće godine«, navodi se u priopćenju.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.