Podijeljene nagrade

Završeno 62. Splitsko ljeto: »Judita« Siniši Popoviću i Zboru i Orkestru splitskog HNK-a

Hina

foto: Ivo Čagalj / Pixell

foto: Ivo Čagalj / Pixell

Nagradu »Judita« za dramski program, po odluci žirija, dobio je glumac Siniša Popović iz Zagreba za ulogu Marka Rothka u predstavi »Crveno» američkog autora Johna Logana u izvedbi Teatra EXIT, a u režiji Matka Raguža.



SPLIT – Dodijelom nagrada »Judita« za umjetnička dostignuća u dramskom i glazbenom programu festivala te spuštanjem festivalske zastave u Meštrovićevom Kaštilcu u nedjelju kasno na večer završeno je 62. Splitsko ljeto.


Nagradu »Judita« za dramski program, po odluci žirija, dobio je glumac Siniša Popović iz Zagreba za ulogu Marka Rothka u predstavi »Crveno» američkog autora Johna Logana u izvedbi Teatra EXIT, a u režiji Matka Raguža. Žiri za glazbeni program odlučio je »Juditom« nagraditi Zbor i Orkestar Hrvatskog narodnog kazališta Split za izvedbu opere »Turandot.« Nagrade je laureatima dodijelio dnevni list »Slobodna Dalmacija« koji je glavni medijski pokrovitelj 62. Splitskog ljeta.


Glumac Popović je tumačeći ulogu Marka Rothke u predstavi »Crveno«, kako se navodi u obrazloženju za nagradu »Judita,« do zornosti oživio lik umjetnika-slikara koji na vrhuncu svoje karijere preispituje svoje mukotrpno nastojanje da kroz crveno na svojim platnima izrazi pulsiranje samog života i mistične dimenije njegove tajne.




»On je umjetnošću svoje glume gledateljstvo suočio s mukom stvaraoca zagledanog u posebnost svog izraza, čije savršenstvo uvijek izmiče njegovim duhovnim impulsima. Tako je i u samom gledatelju potaknuo želju zalaska u vječnu tajnu umjetničkog stvaranja,« navodi se u obrazloženju žirija.


Dodaje se kako je to bila identifikacija koja je na sadržajnoj i misaonoj razini predstave rezultirala zajedničkom odlukom dramske osobe i gledatelja da se odreknu unosne narudžbe slika i tako ostanu čuvari umjetničke spoznaje koja živi autonomno i čisto u svojoj ljepoti, odvojena o profanog potrošačkog mentaliteta sredine.


Također se ističe kako je Siniša Popović je svoj visoki glumački domet dokazao na ovogodišnjem Splitskom ljetu i u ulozi Klesara Fabijana u monodrami Ivice Ivaniševića »Život je čudo«.


Popović je istaknuo kako mu je nagrada »Judita« najdraža nagrada u životu.


»Ova nagrada na Splitskom ljetu je nešto posebno jer Split je moj grad i uvijek će biti moj grad bez obzira gdje živim. U Splitu sam napravio prve glumačke korake baš na jednom davnom Splitskom ljetu i to ovu nagradu čini iznimnom i izdvaja je od svih koje sam dobio u karijeri,« rekao je Popović.Za Zbor i Orkestar splitskog HNK-a u obrazloženju žirija navodi se da nagradu »Judita« dobija za osobito vrijedan umjetnički izričaj u izvedbi operne predstave »Turandot«.


»Operni zbor pod vodstvom Ane Šabašov već godinama opaja svim osobinama utemeljenim na kvalitetnom radu na vokalnom tonu, ujednačenosti zvuka i visokom izvedbenom spremnošću. Veličanstvena Turandot znakovito je bila obogaćena nadahnutim pjevom splitskog opernog zbora,« stoji u obrazloženju žirija.


Naglašava se kako je probuđeni orkestar Splitske opere s dirigentom Ivom Lipanovićem osvojio raskošnim zvučnim bojama zreloga Puccinija darujući iznimno vrijedan prinos cjelokupnoj izvedbi. A ona je uključivala i scensku glazbu kao dodatni zahtjev maestru koji je znalački ravnao velikim opernim ansamblom.


Festival je zatvorenim proglasio župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja a festivalsku zastavu spustili su Jelena Brnadić i Julian Nechito predstavnici Zbora i Orkestra splitskog HNK, dobitnika ovogodišnje nagrade »Judita«.


Ževrnja je istaknuo kako 62. Splitsko ljeto uspješno završava bez obzira na složene društvene i gospodarske okolnosti.


»Veseli nas činjenica da je aktualna Vlada RH ove godine vratila Splitskom ljetu status nacionalnog festivaala,« rekao je Ževrnja.


Zamjenica ministra kulture Ana Lederer je istaknula kako je program ovogodišnjeg Splitskog ljeta bio sjajan.


»Veliki gradovi s velikim turističkim bumom, kao što su Split i Dubrovnik, imaju problem s ambijentalnim teatrom i to je nešto s čime se moramo suočavati, ali ne maknuti se iz grada i sve te tradicionalne ambijente činiti čarobnim teatarskim ambijentom,« rekla je Lederer.


Posljednja festivalska izvedba prije zatvaranja festivala bio je koncert Papandopulo kvarteta.


Izvedbe na ovogodišnjem Splitskom ljetu pratilo je, kako se doznaje u splitskom HNK-u, gotovo 8000 gledatelja.


Splitsko ljeto je u svom 62. izdanju publici ponudio četiri premijere u vlastitoj produkciji, ukupno 37 izvedbi na 12 lokacija u Splitu, Vrlici i Šibeniku te tri izložbe. Ambijentalne pozornice ovogodišnjega Splitskog ljeta, od Meštrovićeve galerije do Sustipana, od Dioklecijanovih podruma do tvrđave sv. Mihovila u Šibeniku, ugostile su petstotinjak umjetnika-glumaca, plesača, pjevača, glazbenika, redatelja, dirigenata, koreografa.


Premijerno su izvedene opera Turandot u veličanstvenom ambijentu vrta Galerije Meštrović, drama Buža u Severovoj ulici, balet Na putu na Sustipanu, te Shakespeareov Mletački trgovac na rtu Marjana, pred zgradom Oceanografskog instituta.