Filozofski fakultet Rijeka

»Vježbanje života« za studente kroatistike

Svjetlana Hribar

Iz predstave

Iz predstave

Uz projekciju uvodnoga i zaključnoga dijela predstave, u televizijskoj adaptaciji i režiji Branka Ivande, u programu su sudjelovali akademik Nedjeljko Fabrio, prof. dr. sc. Darko Gašparović i nekadašnja upraviteljica propagande riječkog Kazališta Loredana Gašparović, a događaj je moderirala prof. dr. sc. Ines Srdoč Konestra



Prošlo je 25 godina od praizvedbe kultne predstave »Vježbanje života«, kojoj je posvećen program održan na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Ta predstava Nedjeljka Fabrija i Darka Gašparovića praizvedena je u HNK-u Ivana pl. Zajca u veljači 1990. u režiji Georgija Para. Do 1996. »Vježbanje života« doživjelo je 85 izvedbi, uvijek pred punim gledalištem.


Uz projekciju uvodnoga i zaključnoga dijela predstave, u televizijskoj adaptaciji i režiji Branka Ivande, u programu su sudjelovali akademik Nedjeljko Fabrio, prof. dr. sc. Darko Gašparović i nekadašnja upraviteljica propagande riječkog Kazališta Loredana Gašparović, a događaj je moderirala prof. dr. sc. Ines Srdoč Konestra. Kao gosti nazočili su glumci iz predstave.


Životne putanje nekoliko generacija dviju obitelji – jedne talijanske, podrijetlom s Apenina, i druge hrvatske, iz Kostrene – čine okosnu vertikalu romana, susrećući se, preplećući i razdvajajući u burnim političkim previranjima i intimnim proživljavanjima i lomovima upravo u gradu na Rječini. Predstavu je pratila i izvrsna marketinška prezentacija, koju je kreirala Loredana Gašparović.




Organizator ovog verbalno-vizualnog predstavljanja »Vježbanje života« je Odsjek za kroatistiku u suorganizaciji s Područnim odsjekom Muzičke akademije u Rijeci.