Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. studenoga 2019.
Zajednica Talijana

Višejezični kazališni projekt: Počele probe za predstavu "I zvijezde štucaju"

Foto: Sergej Drechsler
Foto: Sergej Drechsler
Autor:
Objavljeno: 30. siječanj 2019. u 16:04 2019-01-30T16:04:46+01:00

U Zajednici Talijana održavaju se probe za višejezičnu predstavu »I zvijezde štucaju/I zvezde štucaju/Anche le stelle hanno il singhiozzo«

RIJEKA U Zajednici Talijana Rijeka održavaju se probe za višejezičnu predstavu »I zvijezde štucaju/I zvezde štucaju/Anche le stelle hanno il singhiozzo«. Autorica teksta i dramaturginja je Laura Marchig, koja je i producentica projekta. Riječ je o projektu udruge Slobodna Država Rijeka, čija je namjera realizirati kulturnu inicijativu koja će djelovati kao spona među jezičnim i kulturnim zajednicama koje žive u Rijeci.

– Istovremeno, riječ je o hommageu našem gradu Rijeci – ističe Laura Marchig. Gradu koji je oduvijek prihvaćao ljude koji su dolazili iz raznih sredina i spajao razne kulture, te u kojem razlike predstavljaju vrijednost. Odrasli će možda iščitati ovu predstavu i kao mali »riječki feministički pamflet«, jer su žene u predstavi samostalne, snažne i ponosne. Predstava je također posveta povijesnoj srpskoj zajednici koja je još od 1768. godine dio gradskog identiteta – naglašava Marchig.

Premijera je najavljena za 21. ožujka u Zajednici Talijana. Predstava se realizira u suradnji sa Zajednicom Srba Rijeka, Osnovnom školom »San Nicolò« i Talijanskom zajednicom Rijeka, uz potporu Talijanske drame riječkog HNK-a i uz savjetovanje ravnatelja TD-a Giulija Settima, kao i uz savjet i potporu Gradskog kazališta lutaka.

Pokrovitelji su Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija. U predstavi, koju režira Denis Kirinčić, sudjeluju mladi glumci koji su diplomirali ili završavaju studij glume pri Akademiji riječkog sveučilišta, i grupa učenika škole »San Nicolò«. U autorskoj ekipi su scenograf Martino Šesnić i autor glazbe Darko Jurković.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.