Zajednica Talijana

Višejezična predstava razumljiva svima: Preksutra praizvedba “I zvijezde štucaju”

Davor Mandić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza



RIJEKA Višejezična predstava za djecu, ali, ako baš inzistiraju, i za odrasle »I zvijezde štucaju / I zvezde štucaju / Anche le stelle hanno il singhiozzo«, u produkciji Udruge Slobodna država Rijeka, bit će praizvedena u četvrtak, 21. ožujka, u Svečanoj dvorani Zajednice Talijana Rijeka u 19.30 sati. Najavio je to u Zajednici Talijana autorski tim predstave: autorica teksta, dramaturginja i producentica Laura Marchig, redateljica Denis Kirinčić, autor i izbornik glazbe Darko Jurković Charlie te članica glumačkog ansambla Noemi Dessardo.


Predstava je to, istaknula je Marchig, o Rijeci kao gradu koji je oduvijek prihvaćao razlike.


– Udruga Slobodna država Rijeka ovdje je ujedinila snage sa Srpskom zajednicom Rijeka, Zajednicom Talijana Rijeka te HNK-om Ivana pl. Zajca i Gradskim kazalištem lutaka Rjeka da ispriča povijesnu priču o Rijeci, koja se može povezati i s današnjicom. Radnja je smještena na početku 20. stoljeća, kad je Rijeka ekonomski rasla, kad su brodovi dolazili odasvud i odlazili svukuda, kad su radile tvornice duhana, čokolade i slično. No Rijeka je oduvijek prihvaćala i uklapala u gradski milje različite ljude, pa tako i one iz siromašnjih krajeva, kao što su naše dvije glavne junakinje, emigrantice, majka i njena kći.




Kao autorici teksta bitno mi je bilo da se u tekstu jezici miješaju s kulturama, a te su mješavine još k tome i kulinarske – rekla je Marchig, napomenuvši da riječ o maloj velikoj predstavi u kojoj nema velikih ega, ali ima velikih talenata.


Redateljica Denis Kirinčić posvjedočila je da joj je najveći redateljski izazov bila višejezičnost predstave, odnosno prikazivanje međuljudskog razumijevanja putem ljubavi i prihvaćanja.


– Tu sam vrlo ponosna na ulogu Kerića, kojeg glumi Noemi. Neverbalna je to uloga bazirana na pokretu i kao poveznica radnje u kojoj postoji ljubav i raznolikost, ali, naravno, i antipod, negativac, netko tko pokušava razrušiti tu humanost. Njega tumači Martin Grđan, no on je na kraju zapravo ismijan. Poanta je da nema mjesta nasilnicima – rekla je Kirinčić, dodavši da je u predstavi prikazana lokalna, gradska tema, u kojoj Rijeka tumači »nevidljivu« glavnu ulogu.


»Prozvana« glumica Noemi Dessardo posebno je istaknula uključenost raznih dobnih skupina, kao i iznimnu suradnju profesionalaca i amatera, koji zajedno govore univerzalnim jezikom u gradu koji prihvaća sve razlike.


– I kao što bi u životu trebalo biti, dobro pobjeđuje zlo putem komunikacije i ljubavi – rekla je Dessardo.


Darko Jurković Charlie istaknuo je da su u predstavi pored njegove autorske glazbe, kraćih muzičkih motiva uz jednu dulju temu, još i dvije tradicionalne pjesme. Autorski tim je naglasio da je predstava razumljiva svima, iako je višejezična, te da će osim praizvedbe biti upriličena i turneja po regiji. Reprize su 22. i 25. ožujka u 19 sati.