Audicija za operne pjevače

Više od pedeset pjevača želi ulogu u riječkom kazalištu

Svjetlana Hribar

Audicija je raspisana za uloge u operama »Oedipus Rex« i »Don Giovanni« čije se premijere očekuju u ožujku i svibnju iduće godine – javilo se pedesetak kandidata iz Hrvatske, ali i iz Slovenije, Poljske, Njemačke, Rumunjske i Švicarske



RIJEKA » Da operna umjetnost nije mrtva, štoviše – nema nikakve namjere umirati – dokazao je i veliki odaziv mladih pjevača na audiciju, raspisanu od strane uprave riječke Opere HNK-a Ivana pl. Zajca. Za dva naslova koja će ove godine biti na repertoaru – Mozartov »Don Giovanni« i »Oedipus Rex« Stravinskog – prijavilo se pedesetak pjevača iz Hrvatske, ali i iz Slovenije, Poljske, Njemačke, Rumunjske i Švicarske.


   Među prijavljenima za audiciju našli su se i pjevači iz riječkog opernog ansambla, ali i epizodisti iz zbora koji žele pjevati veće i velike uloge.


   Nije lako pristupiti audiciji ako pjevač u tome nema iskustva. Osim glasovna potencijala, koji bi se trebao podrazumijevati za sudionike svake ozbiljne audicije, pjevač treba imati glumačke sposobnosti i svojom pojavom znati nositi se s ulogom.




  


Moć predstavljanja


Svaki nastup koji podliježe procjeni je stresan, a kad u gledalištu sjede članovi komisije, umjetnici svjetskog glasa – u riječkom su slučaju to bile operne zvijezde Dunja Vejzović i Vlatka Oršanić, dirigent na oba operna projekta, finski umjetnik mlađe generacije (ali s već zapaženom karijerom) Ville Matvejeff, redatelj Christian Romanowski i glavni dramaturg riječkog kazališta Marin Blažević – pjevačima zaista nije bilo lako.


   Audicijom su se tražili pjevači za uloge – Leporello, Donna Anna, Don Ottavio, Masetto, Zerlina, Commendatore u »Don Giovanniju« te uloge Edip, Kreont (+ Glasnik), Tiresija, Pastir u operi »Oedipus Rex«.


   Uz klavir je bio riječki pijanist Filip Fak (neke je pjevače pratila Anna Anconelli), audicija je – zbog izuzetno velikog broja kandidata – održana u nekoliko termina, a prvoj su pristupili Teo Visintin, Sergej Kiselev, Saša Čano, Luka Ortar, Robert Palić, Bojan Fuštar, Martin Marić, Dario Bercich, Anamarija Knego, Olga Kaminska, Marijana Prohaska i Krzysztof Szumanski.


   Iako su role u oba operna projekta bile navedene u propozicijama audicije, nisu svi pjevači bili i spremni za njih, pa su se predstavili stručnoj komisiji arijama koje imaju na repertoaru, vjerujući da će njihove sposobnosti biti prepoznate. U ovakvim slučajevima treba znati odabrati ariju koja pokazuje najbolje strane pjevača, što nije uvijek slučaj – mnogi smatraju da su »upravo stvoreni« za ulogu koja im, u biti, uopće ne leži i krivim odabirom upropaste svoje šanse i za neku ulogu koja bi im bila primjerena.


   No, to je druga i duga priča, o kojoj bi svaki pedagog ili dirigent mogao pričati satima!


  


Audicija je događaj


U našem, riječkom slučaju, javno raspisivanje audicije je bio događaj već i zato jer godinama takvih prilika nije bilo. Prijašnje su uprave birale kandidate za pojedine uloge prema vlastitom iskustvu slušanja pojedinih pjevača, ili po preporuci neke agencije, umjetničke osobe, a sada su priliku dobili svi koji su smatrali da su spremni za izlazak pred komisiju.


   Pokazalo se da je to veliki izazov i za članove riječkog ansambla, što je izuzetno dobro, jer će neki sigurno dobiti priliku da stanu na scenu i napreduju u profesiji.


   Uzbuđenje je bilo u zraku, komisija je pažljivo saslušala kandidate, a vrhunac uzbuđenja nastupio je kada se Saši Čanu, inače dugogodišnjem solistu opere u Ljubljani, iz gledališta snažnim zapjevom pridružio dirigent Ville Matvejeff (kao Don Giovanni). Ovako neformalan nastup dirigenta oba projekta dao je čitavoj audiciji posebnu atmosferu, obećavajući dobar rad s onima koji budu imali sreće zaigrati u »Oedipusu Rexu« u ožujku te »Don Giovanniju« u svibnju.


   U narednim terminima audiciji su pristupili Gorana Biondić, Tanja Ruždjak, Nika Kožar, Kristina Habus, Marija Posavac, Gordana Kalmar, Martina Burger, Sanja Kerkez, Morana Pleše, Nikolina Pinko, Mila Soldatić Marić, Mia Malezija, Katarina Toplek, Veronika Hardy, Marija Buzdovačić, Tea Slavica, Andrea Marić, Ana Majdak, Petra Vrezec, Mia Domaćina, Ana Zebić, Iva Mihelić, Nikita Ivošević, Marija Kuhar Šoša, Antonia Dunjko, Biljana Korać, Ingrid Haller, Slavko Sekulić, Marko Fortunato, Vanja Zelčić, Siniša Štork, David Šeb, Aljaž Farasin, Sebastjan Podbregar i Neven Paleček (iz Hrvatske) te Barbara Felicitas Marin (Njemačka), Jowita Sip (Poljska), Maja Majcen, Nataša Zupan, Neven Stipanov i Filip Sever (Slovenija), Larissa Ciluei (Rumunjska) i Timm de Jong (Švicarska).