Europski teatar

Važno gostovanje: U okviru EPK-a od 29. veljače do 6. ožujka održava se Needcompany festival

Davor Mandić

Needcompany će izvesti tri predstave te otvoriti izložbu, događaje kojima predstavlja raznolikost svoga umjetničkog rada. Jedna je predstava primarno glazbena, druga dramska, a treća plesna Superscript Title



RIJEKA – Jedna od najvažnijih predstavnica suvremenog europskog teatra, belgijska umjetnička skupina Needcompany, u sklopu programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture od 29. veljače do 6. ožujka nastupa na Needcompany festivalu, najavljuju iz Rijeke 2020. Needcompany će izvesti tri predstave te otvoriti izložbu, događaje kojima predstavlja raznolikost svoga umjetničkog rada. Jedna je predstava primarno glazbena, druga dramska, a treća plesna.


Izložba »18 videa«


U Rijeci će se publici predstaviti izložbom »18 videa« (29. veljače do 6. ožujka, IVEX) i predstavama »Koncert benda koji gleda u krivom smjeru« (29. veljače, HKD na Sušaku, 21 sat), »Sve što je dobro« (3. i 4. ožujka, HNK Ivana pl. Zajca, 19.30 sati) i »Zauvijek« (6. ožujka, HNK Ivana pl. Zajca u 19.30 sati). »Koncert benda koji gleda u krivom smjeru«, Maartena Seghersa i Needcompany, predstava je o trudu, odnosno kako je autori opisuju »o trudu koji je nužan«. »Portret je to skupine umjetnika koji beskonačno trče dalje. Nejasno je bježe li od bijede na svijetu ili trče prema njoj.


Njihova je izvedba poput lonca pod pritiskom koji pršti neograničenim trudom i dovodi do bujanja optimizma koji je izgubio svaki smisao za smjer«, kaže se u tekstu najave.




Izložba »18 videa«, Grace Ellen Barkey, suosnivačice Needcompanyja, i Lot Lemm, u sedam videoinstalacija objedinjuje rad skupine Needcompany i ujedno služi kao poveznica predstava i popratnih događaja koje čine program riječkog Needcompany festivala.


Priča o gubitku i nadi


Područje djelovanja Grace Ellen Barkey na granici je kazališta, plesa, performansa i umjetnosti. Lot Lemm članica je skupine Needcompany od 1993., a djeluje kao umjetnica, scenografkinja i kostimografkinja. Predstava »Sve što je dobro«, koju potpisuju Jan Lauwers i Needcompany priča je o gubitku i nadi. »Ljubavna priča u vrijeme kada Europa žrtvuje svoje vrijednosti i kada su mnogi podlegli mržnji i nerazumijevanju. Priča o obitelji umjetnika s njihovim svakodnevnim brigama i sveprisutnom smrću koja se nemilosrdno uvlači u intimu njihova doma, ali obuzima i vanjski svijet«, kaže se u najavi.


Predstavu »Zauvijek« potpisuju Grace Ellen Barkey i Needcompany, a najavljena je kao pjesma koja se »izvodi u intimnom okruženju, kao prisjećanje umjetnika Maartena Seghersa, uz plesače i instalacije. Mahlerov »Rastanak« ogleda se u koreografiji »Zauvijek«.


O trupi Needcompany


Needcompany je međunarodna, višejezična i multidisciplinarna umjetnička skupina koju su 1986. u Bruxellesu osnovali Jan Lauwers i Grace Ellen Barkey, a njima se kao član umjetničkog vodstva 2001. pridružuje Maarten Seghers. Njihov opus obuhvaća razna područja umjetničkog djelovanja, među kojima su kazalište, ples, izvedbene i vizualne umjetnosti, književnost i drugo.


Nastupali su na najpoznatijim svjetskim festivalima, u muzejima i kazalištima. Dobitnici su brojnih nagrada, među ostalima Janu Lauwersu je na Venecijanskom bijenalu 2014. dodijeljena Nagrada Zlatni lav za životno djelo.