GKL Rijeka

Vanja Jovanović s projektom “Voda” pobjednik je natječaja “Lutkolab”

Jasmin Đečević

Jelena Milić, Vedrana Balen Spinčić, Magdalena Lupi Alvir, Ivana Golob Mihić / Snimio Silvano JEŽINA

Jelena Milić, Vedrana Balen Spinčić, Magdalena Lupi Alvir, Ivana Golob Mihić / Snimio Silvano JEŽINA

Na natječaj je pristiglo devet radova od kojih su tri ušla u uži izbor. U pobjedničkoj »Vodi« autor je »prijedlog izvedenog materijala predstave pokazao kroz lutkarsku etidu te je vrlo duhovito, no istovremeno poetično iskoristio raznolike izražajne mogućnosti pijeska, spužve i vode«



RIJEKA Vanja Jovanović s projektom »Voda« pobjednik je natječaja »Lutkolab« Gradskog kazališta lutaka Rijeka, koje kroz ovaj program omogućuje mladim autorima da se njihova predstava realizira u profesionalnom kazalištu. Jovanović je diplomirani glumac-lutkar sa završenim diplomskim studijem na Umjetničkoj akademiji u Osijeku.


Nekoliko sezona je proveo u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka, a trenutno je na master studiju kazališne režije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.Na natječaj je pristiglo devet radova od kojih su tri ušla u uži izbor; uz pobjedničku »Vodu« radi se o projektima: »Gdje si otišao« Tee Kuharić iz Beograda te »Blue« Mateje Kokol iz Slovenije.

Ti su autori, objasnila je Vedrana Balen Spinčić iz GKL-a, došli u Rijeku i kroz radionice usavršavali svoje projekte, »branili« ih na teorijskoj razini, ali ih i izveli pred žirijem kojeg su, uz ravnateljicu Magdalenu Lupi Alvir, činili glumci Damir Orlić i Almira Štifanić, voditelj tehnike GKL-a i redatelj Sergio Dlačić te desetero djece koja su u »Lutkolabu« sudjelovala pod vodstvom Vijeća mladih Benčić.



Razvijanje publike i stvaranje aktivnijih građana česta je tema riječkog EPK-a. S obzirom na uporni angažman na tom području u posljednje dvije godine, zanimalo nas je postoji li već sada opipljiviji napredak.– Mogu reći da se vidi potreba za programima, odnosno za konzumacijom takvih sadržaja koji uključuju participaciju i kod djece i kod roditelja. Rano je govoriti o velikim i opipljivim promjenama, ali one se svakako događaju – ističe Jelena Milić, voditeljica Dječje kuće.


Lutkarska etida




Prema riječima Lupi Alvir, izabrati najbolji projekt nije bilo lako.


– Sva tri rada pokazala su visoku profesionalnost, svi su zdušno prihvatili izazov i vrlo dobro iskomunicirali što bi djecu danas zanimalo – kaže Lupi Alvir.


U objašnjenju izbora »Vode« kao pobjedničkog projekta, kaže se da je autor »prijedlog izvedenog materijala predstave pokazao kroz lutkarsku etidu u zanimljivo osmišljenom lutkarskom ključu te da je vrlo duhovito no istovremeno poetično iskoristio raznolike izražajne mogućnosti pijeska, spužve i vode pokazujući pri tome istančan senzibilitet za lutkarski medij i sklonost ka istraživačkom kazališnom radu«. Predstava će se baviti aktualnim temama današnjice poput vršnjačkog nasilja i nesnalaženja u izražavanju emocija u procesu odrastanja.



Ovakav način izbora mladih umjetnika nije uobičajen, ne samo u Hrvatskoj nego i šire. To je u svom osvrtu na »Lutkolab« izjavio i nagrađeni autor Vanja Jovanović.– Drago mi je što je organizirana ovakva vrsta natječaja za mlade umjetnike i smatram da bi ovakvih natječaja trebalo biti puno više, zapravo ovakav način angažiranja umjetnika bi trebao u budućnosti postati norma – kaže pobjednik »Lutkolaba«.


Aktivna publika


Posebna vrijednost »Lutkolaba« je što su u radu žirija sudjelovala djeca kroz projekt Vijeća mladih Benčić i Dječje kuće Europske prijestolnice kulture. Osim što su se upoznali s raznim procesima vezanim uz rad na predstavi, klinci su strastveno, ali i argumentirano navijali za svoje favorite. Ivana Golob Mihić iz Vijeća mladih Benčić kaže da je cilj djecu što više upoznati s raznim aspektima kulture Rijeke, dok Jelena Milić, voditeljica programskog pravca Dječja kuća, ističe da se i ovime stvara nova energija koja je gradu itekako potrebna.


– Želimo stvarati aktivnu publiku, familijarizirati djecu s kulturnim prostorima i kulturnim sadržajima te raditi na Dječjoj kući i prije nego ona dobije svoj fizički oblik, a ovakvi projekti idu upravo u tom smjeru – objašnjava Milić.


Jovanovićeva »Voda« svoju će premijeru imati upravo na idućem festivalu za aktivne ferije »Tobogan«, ali će osim toga naći svoje mjesto i u programu Gradskog kazališta lutaka za sljedeću sezonu.